Dansk Erhverv kritiserer karantænekrav ved Delta-smitte
Myndighederne er ekstra forsigtige, nĂĄr det kommer til den nye coronavariant Delta.
Imens Delta-varianten vinder indpas i Danmark, er flere tusinde personer blevet sendt i karantæne på grund af den meget smitsomme coronavariant.
Ikke fordi de selv er smittede. Men fordi de er nær kontakt til en, der er smittet. Eller nær kontakt til en nær kontakt.
Myndighederne er nemlig ekstra forsigtige, nĂĄr det kommer til den nye coronavariant, der tidligere var kendt som den indiske variant.
Derfor bliver kontakter til smittede helt ude i tredje led opfordret til at gå i karantæne, når myndighederne opdager nye smittetilfælde.
Det betyder, at Styrelsen for Patientsikkerhed i perioden 23. til 30. juni har bedt 8803 nære kontakter og deres nære kontakter om at gå i isolation på grund af tilknytning til 393 smittede med en særlig variant, primært Delta. Det skriver styrelsen i en mail til TV 2.
Tallet omfatter kun nære kontakter, der er håndteret af Styrelsen for Patientsikkerhed, fremgår det af mailen.
Et kapløb mellem smitte og vacciner
De danske sundhedsmyndigheder har en erklæret strategi om at forsinke udbredelsen af Delta-varianten mest muligt, så flest mulige danskere kan nå at blive vaccineret, inden den nye variant - uundgåeligt - bliver den dominerende variant her til lands.
Til det formĂĄl kombinerer de en omfattende testning med intensiveret smitteopsporing, skriver Statens Serum Institut i en skriftlig kommentar til TV 2.
- Det er langt hen ad vejen lykkedes for os at forsinke udbredelsen af Delta, men nu kan vi for alvor se, at den er i vækst. Derfor står vi overfor et kapløb på tid mellem smitte og vacciner, og derfor giver det fortsat god mening at have tæt smitteopsporing, lyder det.
Og selvom det er "lidt drastisk", er det ikke en overdrevet strategi, mener Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.
- Hvis man vil dæmpe spredningen af den her variant, og man virkelig vil gøre en indsats mod det, skal det være nu, inden den når at sprede sig yderligere, siger han.
Udgør en femtedel af nye tilfælde
Delta-varianten udgjorde i sidste uge flere end 20,4 procent af alle nye smittetilfælde i Danmark. Det er mere end en tredobling fra ugen før, hvor Delta-varianten udgjorde 6,5 procent af tilfældene.
SĂĄ Delta-varianten er altsĂĄ godt i gang med at overtage smittebilledet fra Alfa-varianten, som fortsat er den dominerende variant herhjemme og tidligere var kendt som den britiske variant.
Udviklingen skyldes, at Delta-varianten er meget mere smitsom end de andre kendte varianter.
- Så der er altså en god grund til at gøre, som man gør, selvom det kan virke lidt voldsomt, siger Hans Jørn Kolmos.
Det gælder ifølge professoren om at få banket smitten med Delta-varianten så langt ned som muligt inden efteråret.
- Vi kan risikere at gå ind i efteråret med et meget ugunstigt udgangspunkt med en ret markant smittespredning fra den her variant. Og hvis først vi er inde i efteråret, ved vi, at det bliver højsæson for virus, siger Hans Jørn Kolmos.
Kritik fra Dansk Erhverv
Men ikke alle er enige i strategien. Hos brancheorganisationen Dansk Erhverv kalder man det en skæv og overforsigtig model.
- Vi mener, at det er disproportionalt i forhold til den smittesituation, vi står i, siger Lars Ramme Nielsen, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi hos Dansk Erhverv.
Han mener, at det har for store konsekvenser, hvis eksempelvis alle tjenere på en restaurant skal i isolation. Det skaber bekymring i en branche, der i forvejen er udfordret af mangel på hænder.
- Mange frygter, at hele butikker, hele hoteller og hele restauranter bliver lagt ned og må lukke i en periode, siger Lars Ramme Nielsen, der også peger på, at de isolationskrav, der følger med Delta-varianten, ikke kun rammer erhvervslivet, men også alle andre.
Som eksempel peger han på en håndboldlejr på Frederiksberg, der er blevet lukket ned på grund af en nær kontakt, der havde været på skolen.
- Det betyder ikke bare, at drengene mister deres håndboldskole. Det betyder også, at de familier, der nu skal på ferie, skal vente på PCR-tests for de drenge, der bliver sendt hjem. Det betyder, at en række familier ikke kan komme på ferie, og det betyder igen, at de rejsearrangører, der skulle have haft dem af sted, lider et tab, siger Lars Ramme Nielsen, som understreger, at set med Dansk Erhvervs øjne er det et helt unødvendigt tab.
Onsdag blev der registreret 340 nye tilfælde af coronavirus.
Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at Delta-varianten udgør mellem 16,2 og 25,3 procent af tilfældene.