Coronavirus

Vaccinationskalender fremrykkes flere uger, lover Magnus Heunicke

Heunicke oplyser samtidig, at de 30-34-årige vil blive inviteret til vaccination i denne eller næste uge.

Vaccinekalenderen står over for en justering.

Det er konklusionen, efter at Danmark tirsdag har indgået aftale om indkøb af 1,17 millioner Pfizer-vacciner fra Rumænien.

Ifølge sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er det især den yngre gruppe, som vil opleve at blive vaccineret hurtigere.

Ifølge Sundhedsministeren bliver vaccinationskalenderen rykket mellem to til tre uger.

- De 30-34-årige vil blive inviteret til vaccination i denne uge og næste uge, siger Magnus Heunicke til TV 2.

Kalenderen vil rykkes "et par uger"

Ministeren vurderer, at tilgangen er mere end en million vacciner nu vil rykke kalenderen "et par uger".

Ifølge den senest offentliggjorte vaccinationskalender stod aldersgruppen fra 30-34 år til at påbegynde deres del af vaccinerne allerede fra begyndelsen af juli.

Den plan var baseret på Sundhedsstyrelsens seneste estimat over tilgangen af vacciner.

Sundhedsstyrelsen har senest opdateret sin vaccinationskalender 1. juni. I den står sidste målgruppe, de 30-34-årige, til at skulle modtage første stik i uge 33 og andet stik i uge 36.

Ny kalender på vej

Derfor kan vaccinerne fra Rumænien enten betyde, at flere i gruppen 30-34 år nu bliver hurtigere vaccineret. Eller at slutdatoen for de sidst vaccinerede ændrer sig, når den nuværende plan for udrulningen er justeret, hvis man skal tage ministerens ord for pålydende.

- Der vil nu blive udarbejdet en helt ny vaccinationskalender, der bliver offentliggjort en af de kommende dage, siger Magnus Heunicke, der gennem længere tid har sonderet mulighederne for at købe overskydende vacciner.

Det blev fra Rumænien, som har lav vaccinetilslutning og derfor masser af doser i overskud.

- Vi har haft dansker eksperter i noget tid i Rumænien for at tjekke op på de her vacciner. Rumænerne står i en situation, hvor de ikke kunne bruge vaccinerne, så de skulle af med dem. Vi kunne virkelig godt bruge dem, derfor tager vi nu action på det og får fragtet dem til Danmark indenfor få dage, siger Heunicke.

Vacciner kommer i denne uge

Statens Serum Institut, der står for købet og logistikken med vaccinerne, forventer, at de første vacciner kan komme til Danmark i denne uge.

Vaccinerne er ifølge TV 2s oplysninger blevet solgt til indkøbsprisen.

Næsten 3,3 millioner danskere er påbegyndt vaccination. 32 procent af befolkningen er fuldt vaccineret.

Fremkomsten af den smitsomme Delta-variant gør det vigtigt, at så stor en del af befolkningen som muligt er vaccineret.

Det siger Troels Lillebæk, afdelingschef i Statens Serum Institut.

- I og med at alle i risikogrupperne er vaccineret, og vi hastigt bevæger os nedad, så hvis vi ser øget smitte, er det i den yngre befolkning, som ikke bliver alvorligt syge, siger Lillebæk til TV 2.

Sidste uge udgjorde Delta-varianten mere end 20,4 procent af de registrerede corona-tilfælde. Til gengæld er antallet af smittede danskere 29. juni på 243 nye tilfælde med 62, hvilket er det laveste siden 19. september.