Samfund

Infrastrukturaftale møder kritik for ikke at være grøn nok

Borgmester fra motorvejskommune kalder den nye plan "en katastrofe" og frygter, at kommunens borgere bliver syge af nye projekter.

Mandag præsenterede et bredt flertal en aftale for fremtidens infrastruktur. I alt afsættes 161 milliarder kroner til jernbane- og vejprojekter fra 2022 til 2035.

Men den er alt for uambitiøs på klimaområdet, lyder kritikken fra flere sider.

- Er det en god dag for klimaet? Nej, det er det ikke, var reaktionen fra Jeppe Juul, der er seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

- Der er brug for, at betydelige reduktioner og investeringer i den her størrelse skal bruges på at nedbringe klimabelastningen i transportsektoren.

Bidrager ikke "særlig meget" til at nå klimamål

Den grønne tænketank Concito møder også den nye aftale med skepsis.

Henrik Gudmundsson, der er seniorrådgiver i Concito, mener, at man burde kunne nå længere på klimakontoen for så stort et beløb.

- Aftalen bidrager faktisk ikke særlig meget til at nå Danmarks klimamål. Man bruger et stort milliardbeløb på at investere, men uden at rykke os nærmere målene, siger Henrik Gudmundsson.

Af de 161 milliarder til nye projekter skal hoveddelen – i alt 86 milliarder – gå til jernbaneprojekter. 64 milliarder skal gå til vejprojekter. De sidste 11 milliarder skal gå til forskellige puljer.

"En god idé"

Men selvom Concitos seniorrådgiver siger, at nogle af jernbaneprojekterne er en "god idé", bliver der ikke gjort nok.

- Man flytter ikke folk fra bilerne over i den kollektive trafik, når det bliver hurtigere og billigere at køre bil, siger Henrik Gudmundsson.

Finansminister Nicolai Wammen (S) fortalte på et pressemøde mandag, at projekterne samlet set giver et grønt plus, men erkender, at aftalen ikke kommer til at være den, som får Danmark i mål i forhold til at nå klimamålene.

Gladsaxe Kommune ærgrer sig

Også i Gladsaxe Kommune er der skepsis. I kommunen ligger en række store motorvejsforbindelser, og borgmester Trine Græse (S) blev skuffet, da aftalens detaljer blev gransket.

- Der kommer udvidelser af alle vejene i og omkring Gladsaxe, og det er en katastrofe for os.

Der er tale om udvidelse af Hillerødmotorvejen, Motorring 4 og Motorring 3. Alle tre ligger i Gladsaxe.

Hun fremhæver, at trafikken på motorvejene i kommunen har fået lov at stige de sidste mange år, og det er på tide, at der bliver gjort noget ved det inde på Christiansborg, mener hun.

- Det er statens ansvar at få gjort noget ved det, så mine borgere ikke bliver syge af at bo her, siger Trine Græse.