Coronavirus

Fund af Delta-variant mere end tredoblet på en uge

Det er nu, man for alvor skal være opmærksom på spredningen af Delta-variant, siger en lektor i epidemiologi.

Sidste uge udgjorde Delta-varianten mere end 20,4 procent af de registrerede corona-tilfælde. Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en statusrapport.

Dermed er andelen mere end tredoblet fra ugen før, hvor Delta-varianten udgjorde 6,5 procent af tilfældene.

Delta-varianten af coronavirus blev oprindeligt opdaget i Indien, men har siden spredt sig mange steder i verden.

Varianten anses for at være mere smitsom end B117-varianten, der lige nu er dominerende i Danmark. Desuden mener SSI, at varianten formentlig medfører mere alvorlig sygdom.

Viggo Andreasen, som er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet og en del af SSI's ekspertgruppe for matematisk modellering af epidemien, mener at det er værd at holde øje med varianten - også selv om den formentlig ikke er modstandsdygtig over for vacciner.

- Man må sige, at den nye delta-variant er voldsomt smitsom. Selv om børn smitter mindre, og selv om voksne omkring dem er vaccinerede, må man regne med, at Delta-varianten kan lave store epidemier i skoler i løbet af vinteren, siger han.

Børn og unge kan blive syge

Han påpeger, at varianten af coronavirus kan give en udfordring, fordi den i højere grad end den dominerende variant i Danmark kan give alvorlige sygdomsforløb for børn og unge under 16 år, som endnu ikke er en del af det danske vaccinationsprogram.

- Der, hvor udfordringen kommer til at ligge, er, at børn og unge selv kan blive syge og få af dem måske alvorligt syge. Men de kan også komme til at smitte de af deres forældre og bedsteforældre, der ikke kan blive vaccineret, eller for hvem vaccinen ikke virker, siger han.

SSI har indtil videre fundet 66 tilfælde af varianten fra PCR-prøver i sidste uge. Seruminstituttet er dog ikke færdig med at analysere prøver, så tallet kan stadig stige.

Dermed er det indtil videre cirka hver femte af sidste uges prøver, der var inficeret med Delta-varianten.