Samfund

Derfor giver det mening for Rumænien at sælge vacciner lige nu, siger professor

Selvom Rumænien vil sælge vacciner til Danmark nu, så får de brug for dem senere, siger Professor.

Når Danmark køber en million doser Pfizer-vacciner fra Rumænien, så bør der være en hjælpende hånd til Rumænien i den anden ende, lyder det fra en professor i Global Sundhed.

Ifølge Sundhedsminister Magnus Heunicke, så sælger Rumænien vaccinerne til Danmark, da landet ikke selv kan nå at få dem brugt.

I den nuværende situation kan det være fornuftigt for begge lande at indgå en handel, vurderer professor i Global Sundhed på Københavns Universitet Flemming Konradsen.

- Det giver mening at sørge for, at de bliver brugt, fremfor at de står på et lager. Men der er ingen tvivl om, at Rumænien får brug for dem på et senere tidspunkt, lyder det fra Flemming Konradsen.

Derfor burde vi give Rumænien mulighed for at købe doser tilbage til efteråret som tak.

- Det vil klæde Danmark, hvis man har doser klar til Rumænien på et senere tidspunkt. For de får brug for det, siger professoren og refererer til, at Rumænien er dårligt rustet til en ny smittebølge i efteråret.

Skepsis og dårlig infrastruktur sætter Rumænien i stå

Da Rumænien i første omgang begyndte udrulningen af landets vaccinationsprogram var det med lange køer. Men siden er udrulningen gået i stå med flere årsagsgrunde, forklarer professor i Global Sundhed på Københavns Universitet Flemming Konradsen.

- Rumæniens situation er ret interessant, fordi det startede så godt, men nu har ramt muren, mens vi andre kører videre, siger han til TV 2.

Rumænien er i øjeblikket blandt de lande med den laveste vaccinationstilslutning i EU. I øjeblikket er godt 25 procent af den rumænske befolkning vaccineret med mindst ét stik. Til sammenligning ligger gennemsnittet af EU-landenes tilslutning på godt 50 procent. Dog er mere end 20 procent færdigvaccineret.

- Det er et land med en udpræget vaccineskepsis. Samtidig er de udfordret af en dårlig infrastruktur, mens store dele af befolkningen bor på landet.

Rumænere skal ligesom herhjemme bruge internettet til at tilmelde sig vaccinationer, men er blandt de lande med lavest internettilslutning. Samtidig er Rumænien blandt de EU-lande, hvor den største del af befolkningen lever i landområder, lyder det fra Flemming Konradsen som en delforklaring.

- Hvis mange borgere skal to timer med offentlig transport eller mere for at blive vaccineret, giver det måske god mening bare at lade være for mange, siger Flemming Konradsen.

Vil stille spørgsmål til ministeren

Sundhedsordførerne for Folketingets partier blev tirsdag orienteret om i en mail fra Sundhedsministeriet om den forestående handel.

- Efter aftale med sundhedsministeren orienteres I hermed om, at Danmark forventes at indgå en købsaftale om covid-vacciner med Rumænien. Købet vil bestå af en væsentlig mængde covid-vacciner fra Pfizer, som vil kunne indgå i det generelle vaccinationsprogram i Danmark, står der i mailen, som TV 2 er i besiddelse af.

Og hos Enhedslisten kan man godt se mening i indkøbet, hvis ikke rumænerne når at bruge alle doserne. Men ligesom Flemming Konradsen foreslår det, ser partiets sundhedsordfører, Peder Hvelplund, gerne, at man hjælper Rumænien i den anden ende. Derfor vil han nu spørge sundhedsministeren til de nærmere detaljer i aftalen.

- Hvad kan vi gøre for at hjælpe i Rumænien? Har man gjort en indsats for at støtte den rumænske indsats, og kan vaccinerne gøre mere gavn andre steder? Det er nogle af de ting, vi gerne vil vide, siger Peder Hvelplund til TV 2.

Rammer alle, hvis Rumænien ikke er vaccineret

Rumænien er EU's næstfattigste medlemsland mål på BNP per indbygger. Store dele af landets økonomi er bygget om migrerende arbejdskraft, hvor rumænere arbejder i andre EU-lande og sender penge hjem.

Og netop fordi så mange rumænere tager arbejde i andre EU-lande, deriblandt Danmark, så bliver det vigtigt at hjælpe Rumænien for at have epidemikontrol i Europa, siger Flemming Konradsen.

- Med de varianter der breder sig, så kan mobiliteten fra rumænske landbrugsarbejdere og andre arbejdstagere potentielt bringe nye varianter ind fra Rumænien.

Derfor er Danmark sammen med resten af EU nødt til at gøre mere for at støtte de fattigste lande med it-infrastruktur og planlægning, der kan hjælpe distributionen, så de rigeste lande ikke strander med ubrugte vacciner.

- Vi kan på tværs af verden se vaccinelagre blive opbygget, men det er et sygdomstegn, som vi skal undgå. Vacciner skal så vidt som muligt direkte fra fabrikker og ind i kanyler, siger Flemming Konradsen.