Samfund

Bagageballade i lufthavnen – medarbejdere nedlagde arbejdet

Mindst en håndfuld selskaber tog del i arbejdsnedlæggelsen, der varede en times tid.

Opdateret klokken 13:12: Medarbejderne har nu genoptaget arbejdet, og artiklen er rettet til.

Sommerferien er knap begyndt, før der er ballade i Københavns Lufthavn.

En lang række bagagemedarbejdere i lufthavnen nedlagde tirsdag middag arbejdet for at gå til fagligt møde.

Det bekræftede både SAS, Københavns Lufthavn og 3F Kastrup over for TV 2.

Omkring klokken 13 genoptog bagagemedarbejderne dog deres arbejde, oplyser Københavns Lufthavn.

Den midlertidige arbejdsnedlæggelse betød at to håndfuld flyafgange blev forsinket, at nogle passagerer måtte vente på at få deres bagage og at der kan være enkelte, der ikke fik deres bagage med ombord på flyet.

Et A- og et B-hold, mener medarbejderklub

Ifølge Henrik Bay, der er formand for 3F Kastrup, var det mindst fem af de såkaldte handlingselskaber i lufthavnen, der nåede at nedlægge arbejdet.

Han understreger samtidig, at der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, der skal klares i et forhandlingslokale.

Det drejede sig om medarbejdere fra SAS Ground Handling (SGH), Spirit Cargo, Copenhagen Flight Services, Aviator Airport Services Denmark og Menzies Aviation.

Et handlingselskab håndterer bagagen i lufthavnen, og Fagbladet 3F skriver, at det i alt drejede sig om 300-400 bagageportører.

Henrik Bay fra 3F Kastrup siger, at utilfredsheden skyldes, at der er blevet opsagt lokalaftaler og ansat medarbejdere til en lavere løn.

De ansatte i SAS Ground Handling er organiseret i en forening, der kaldes Ekspeditionsarbejdernes Klub eller SGH-klubben.

For 18 dage blev der på SGH-klubbens hjemmeside delt en tekst, hvor nye lønvilkår blev kritiseret. Ifølge teksten vil nyansatte fremover få en lavere løn, og det skaber et ”A- og et B-hold”, mener SGH-klubben.

- To mand, der laver præcis det samme arbejde, og med samme kvalifikationer, vil få to forskellige lønninger. Dette er helt nye standarder i en virksomhed, som altid har kunne behandle medarbejderne med samme arbejde ens, står der i opslaget.

- Det skal selvfølgelig ikke løses med aktioner og strejker

Henrik Bay, hvordan vurderer du risikoen for, at der kommer flere arbejdsnedlæggelser og strejker over den kommende tid?

- Det her skal løses i forhandlingslokalet. Det skal selvfølgelig ikke løses med aktioner og strejker.

Så du vurderer ikke, at folk behøver at være nervøse for, at det her kommer til at påvirke deres rejser de kommende uger?

- Det har jeg ikke grund til at tro, nej, siger Henrik Bay til TV 2.

Formanden for 3F Kastrup forventer, at det videre forløb i sagen vil udspille sig forskelligt fra firma til firma, men i alle tilfælde håber han, at problemerne kan løses uden strejker.

- Jeg tror både, der er nogle lokale forhold i de enkelte firmaer, der har betydning, og så er der frygten for, at det breder sig. Der er en tilbøjelighed til at lønningerne i lufthavnen føles ad. Der kan også have været et element af solidaritet med de nye ansatte, siger Henrik Bay.