Samfund

Nu er ny togrute åbnet gennem Danmark

Efter syv års pause var der i aftes afgang med nattog mod Berlin. Og flere natforbindelser er på vej.

Der er travlt på perronen på Høje-Taastrup station søndag aften. Nyheden, om at det første nattog i syv år skulle rulle ind klokken 22.45, har nemlig skabt stor opmærksomhed.

- Det er jeg begejstret for. Vi er nogle stykker, der har tilrettelagt en lille ekstra ferierundrejse, startende i Berlin, sagde formanden for Rådet for bæredygtig trafik, Poul Kattler, før aftenens afgang til nyhedsmediet sn.dk.

I 2014 droppede DSB ellers sine sidste nattog, da man indstillede forbindelserne til Amsterdam, Basel og Prag.

Siden da er det kun dronning Margrethe, der har haft adgang til togvogne med sengepladser. Nemlig når rejsen går med den særlige rødbrune kongevogn, som kongehuset benytter et par gange om året.

Svensk selskab bag rute

Det er det svenske selskab Snälltoget, der nu forsøger sig med nattog i Danmark.

Det er nemlig en langt mere klimavenlig transportform end eksempelvis rejser med fly.

- Vi har store forventninger for ruten, siger salgschef hos det svenske selskabet til mediet sn.dk.

Det svenske selskab er stærkt opmuntret af et politisk ønske i Folketinget om at få nattogene tilbage. Det sås også ved, at trafikminister Benny Engelbrecht (S) var mødt op i Høje-Taastrup søndag aften.

Han fortæller, at fra august næste sommer vil der være flere nattogslinjer, som danske togrejsende kan stige ombord - blandt andet til Bruxelles.

- Udover at der bliver direkte nattog, planlægger vi også, at der skal laves forbindelser fra de steder, hvor der ikke er direkte afgang, lyder det fra ministeren søndag aften til TV 2.

Han fortæller, at "hvis det hænger sammen", vil han selv bruge nattoget til at tage til eksempelvis rådsmøder i Bruxelles.

Nattogenes konge

Mange forbinder også nattogene med romantik og eventyrlyst.

Mest kendt er naturligvis Orientekspressen fra 1891, som kørte mellem Paris og Istanbul og opnåede en status som nattogenes absolutte konge, da kriminalforfatteren Agatha Christie gjorde forbindelsen kendt i sin bog 'Mordet i Orientekspressen'.

1977 blev der for sidste gang fløjtet afgang.

Men Orientekspressen var ikke så nem at slå ihjel. Få år efter begyndte et engelsk selskab at opkøbe de gamle vogne fra Orientekspressens storhedstid, som nu stod og forfaldt på diverse sidespor.

Efter en kostbar restaurering skulle Orientekspressen nu køre som en slags charter-luksustog rundt i Europa. Toget medbragte luksuriøse spisevogne – ligesom oprindeligt - og en barvogn udstyret med flygel.

Det legendariske tog besøgte i sin nye rolle også København flere gange omkring 1990.

Tog til Moskva

Danmark har også selv haft faste forbindelser med nattog til fjerne destinationer.

Nordekspressen kørte i mange år mellem Skandinavien og Paris og andre europæiske destinationer.

Og man kunne med en anden ekspres faktisk helt frem til 1994 rejse med direkte nattog mellem København og Moskva.

De, der i stedet ville nordpå, kunne tage direkte tog helt op til Narvik ved Polarcirklen via Sverige.

Skitogene mellem Danmark og Østrig og Italien var også i mange år populære. En overgang medbragte de ligefrem dansevogne, så skiglade danskere var sikre på højt humør fra rejsens start.

København-Afghanistan

Nævnes skal også nattogene mellem København og Jylland, som faktisk er et nyere fænomen - men som forsvandt med Storebæltsbroens indvielse for togtrafik i 1997.

Til gengæld blev det aldrig til noget med en direkte rute mellem Danmark og Afghanistan.

Da danske ingeniører i 1930erne byggede Irans første jernbane, Den Transiranske Jernbane, håbede ingeniørselskabet ellers at få lov til at forlænge sporene mod Afghanistan.

Drømmen var en direkte forbindelse mellem København og Kabul, kan man læse i datidens aviser.

Daglig sommerafgang

Her i 2021 drejer det sig i første omgang om en daglig sommerafgang frem til 5. september med Hamborg og Berlin som mål.

Senere kommer der nattogsforbindelse til Østrig, som i Danmark også får stop i Odense og Kolding.

Poul Kattler fra Rådet for bæredygtig trafik siger til mediet sn.dk, at han ser frem til søndag aftens repremiere på nattogene:

- Det er jeg begejstret for og ser det som første skridt på rejsen.