Coronavirus

Danmark får flere Moderna-vacciner end ventet de næste uger

I de tre kommende uger leveres der flere end 200.000 flere vaccinedoser fra Moderna end forventet.

Danmark får over 200.000 flere Moderna-doser end ventet de næste uger.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i et brev til regionerne ifølge Politiken.

I den kommende uge, uge 26, skulle der efter planen leveres 44.400 vaccinedoser fra Moderna. Men der kommer i stedet næsten 80.000 doser.

Og både i uge 27 og 28 bliver der leveret 150.000 doser mod de forventede 51.600 per uge.

Dermed løber det op i 200.000 ekstra Moderna-doser i løbet af de første to uger af juli.

Ekspert: - Vigtig nyhed

Det er en virkelig god nyhed, mener Mikael Olai Milhøj, der er chefanalytiker i Danske Bank. Han følger tæt med i vaccinationsplanen, fordi udrulningen af vaccinerne påvirker økonomien.

Ifølge ham betyder de større leverancer, at flere vil blive tilbudt første stik med en vaccine.

- I juli ville vi primært skulle give andet stik, og det var derfor svært at se, at der skulle komme mange første stik uden de nye Moderna-doser, siger han til Politiken.

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle 25-29-årige og alle 35-39-årige får en invitation til vaccination mod coronavirus inden midten af juli. Det samme gør sig gældende for 100.000 – svarende til cirka hver fjerde – af de 30-34-årige.

De ekstra vacciner er et tiltrængt plaster på såret efter en forsinkelse af CureVac, som Danmark oprindeligt forventede at få vaccinedoser fra i juni.

Det blev rykket til juli, da det tyske selskab endnu ikke havde fået godkendt sin vaccine, og tidligere på måneden missede vaccinen fra CureVac så de statistiske succeskriterier.

Den har i et foreløbigt studie vist en effektivitet på 47 procent, hvilket er for lavt.

Søren Brostrøm, der er direktør i Sundhedsstyrelsen, sagde tidligere i juni, at den danske vaccinationskalender skal opdateres, og at CureVac formentlig ikke vil spille nogen rolle i den danske indsats mod coronavirus.

- Vi må se i øjnene, at vi må udrulle vores vaccineprogram med de to vacciner, vi har, sagde han på et pressemøde med henvisning til vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

En opgørelse fra Statens Serum Institut fra fredag viser, at 54,5 procent af den danske befolkning har fået mindst et vaccinestik mod covid-19. 30,3 procent er færdigvaccineret.