Samfund

Statsministeren har taget "livsfarlige" stenkast op med Löfven - nu sættes droner ind

Adskillige danske biler og busser er blevet ramt af sten på svenske motorveje mellem Malmø og Ystad.

Situationen med stenkast mod danske bilister er i Svergie er så alvorlig, at statsminister Mette Frederiksen nu har taget det op med sin svenske kollega Stefan Löfven.

Det fortæller hun på et pressemøde fra Bruxelles.

Svensk politi har modtaget mindst 60 anmeldelser om stenkast mod biler på de sydsvenske veje, og langt de fleste af dem kommer fra danskere.

- Jeg er både forundret og fuld af bekymring. Det er livsfarligt, hvad der foregår, og det er klart, at det ikke kan fortsætte, siger Mette Frederiksen.

Samtidigt forklarer hun, at Löfven deler den holdning, og at svensk politi allerede torsdag flyttede politiressourcer til Sydsverige for at komme til bunds i sagen.

Drone-team sat ind i jagten

De fleste stenkast er sket på motortrafikvejen E65, som er vejen mellem Malmø og færgelejet i Ystad, og derfor en hovedfærdselsåre mellem Bornholm og resten af Danmark.

Oftest er stenkastene sket mellem byerne Skurup og Ystad, men der er også flere tilfælde tættere på Malmø.

De seneste dage har svensk politi øget antallet af patruljevogne i området, ligesom der har været helikoptere i luften. Og fredag har politiet også sendt droner i luften i jagten på gerningsmændene.

Dagen i gennem har drone-teams kørt op og ned ad E65 og sendt droner op på strategiske steder. Målet er at finde eventuelle gerningsmænd, der gemmer sig i skove eller grøfter nær motorvejen. Det forklarer svensk politi til TV 2.

Ingen nye anmeldelser

Mandag var der 15 sager, det tal var torsdag firdoblet til 60, men indtil videre har svensk politi ikke nogen idé om motivet for de mange stenkast.

Og der er heller ikke nogen anholdte i de mange sager.

- Vi har endnu ikke nogen anholdte, men der er heller ikke kommet nogen nye anmeldelser fredag, det siger Ewa Gun-Westford, der er presseansvarlig fra Polisregion Syd, til TV 2.

Mistede sit øje

Både personbiler og kollektiv transport er blevet ramt af stenkastene, men indtil nu er det gået værst udover 70-årige Steen Riber.

19. maj kom han kørende af E65, da han pludselig blev ramt i ansigtet af en sten, der gik igennem hans forrude.

Skaden var så alvorlig, at han både fik skader på sine tænder og mistede et øje.

Svensk politi opfordrer borgere, der bliver ramt af stenkast til straks at holde ind til siden og ringe 1-1-2, så de kan nå frem i realtid.