Coronavirus

Smitten er lavere end forudset – virksomheder vil have genåbning fremrykket

En samlet blå blok vil fjerne flere restriktioner, og Venstre kræver regeringen til forhandlingsbordet.

Smitte- og indlæggelsestallene er så lave i Danmark, at genåbningsplanen bør fremrykkes markant.

Det mener SMV Danmark, der er en erhvervsorganisation for små og mellemstore virksomheder.

- Vores mening er, at vi bør fjerne samtlige restriktioner per 1. juli. Og så kan man vende bøtten og sige, at man skal argumentere for, hvad der skal være lukket, i stedet for hvad der kan åbne en lille smule, siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMV Danmark, til TV 2.

Lavere smitte end ventet

Den seneste genåbningsaftale blev indgået tidligt om morgenen 10. juni mellem alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige og Kristendemokraterne.

Aftalen blev indgået på baggrund af en faglig vurdering af udviklingen i pandemien fra Statens Serum Institut.

Vurderingen bygger blandt andet på en prognose over udviklingen i smittetal, som viste, at der på nuværende tidspunkt burde være et godt stykke over 500 nye smittede dagligt – i det mest optimistiske scenarie.

Reelt har der ikke været flere end 500 dagligt smittede siden 8. juni. Torsdag var der 173.

Det tyder på, at smittetallene såvel som tallene for nye indlæggelser i øjeblikket ligger på det niveau, som de skulle ligge på i midten af juli ifølge prognoserne.

Derfor er den nuværende genåbningsplan heller ikke holdbar, mener SMV Danmark.

- Det må være helt naturligt, at når smitten er noget, der svarer til tre uger lavere, end man troede, så må man også kunne flytte den her tidsplan tre uger længere frem, siger Jakob Brandt.

Fremryk lempelser af restriktioner

SMV Danmark så helst, at alle restriktioner blev fjernet, men at man som minimum rykker de aftalte lempelser for 1. august frem til 1. juli.

Det vil blandt andet sige, at kravet om coronapas ophæves for museer og forlystelsesparker, ligesom fitnesscentre kan nøjes med at udføre stikprøvekontrol.

Selv de delvist ubemandede fitnesscentre skal ansætte en mand til at sidde og tjekke coronapas i døren

Jakob Brandt, administrerende direktør, SMV Danmark

Sidstnævnte er et af de tre vigtigste punkter på SMV Danmarks ønskeliste.

- Hvis du tager fitnesscentre, så er der stadig krav om, at selv de delvist ubemandede fitnesscentre skal ansætte en mand til at sidde og tjekke coronapas i døren. Det betyder de facto, at de er lukkede eller taber afsindigt mange penge på at holde åbent, siger Jakob Brandt.

De næste punkter i toppen af hans ønskeliste handler om øget åbningstid for serveringsteder og et løft af forsamlingsforbuddet, så der kan holdes flere store arrangementer.

Og der er hjælp at hente, hvis det står til de blå partier på Christiansborg.

Kræver regeringen til forhandlingsbordet

En samlet blå blok vil fjerne flere af restriktionerne, og Venstre kræver regeringen til forhandlingsbordet før 4. juli. Det skriver Berlingske.

- Vi har så lave smittetal, og vi kan se så mange danskere nærmest hoppe oven på hinanden i Parken til fodboldkampe, uden at smitten stiger. Vi er altså nået til et punkt, hvor det må stoppe med alle de restriktioner. Vi må tilbage til normale tider, siger Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, til avisen.

De næste planlagte lempelser af restriktionerne indebærer, at en PCR-test bliver gyldig i 96 timer frem for 72, og det indendørs forsamlingsloft hæves fra 100 til 250. Desuden ophæves areal- og afstandskrav for serveringssteder, hvor gæster "i det væsentlige" sidder ned.