Coronavirus

Skrottede vacciner vender ikke tilbage - begge forårsager VITT

Regeringen havde bedt Sundhedsstyrelsen om at revurdere beslutning. Det har ikke ændret noget.

Sundhedsmyndighederne fastholder beslutningen om at holde Johnson & Johnson og AstraZeneca ude af det danske vaccinationsprogram.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen tog AstraZeneca ud af vaccinationsprogrammet 14. april, efter at den havde været på pause siden 11. marts.

3.maj tog styrelsen også Johnson & Johnson ud af vaccinationsprogrammet 3. maj. I modsætning til AstraZeneca nåede den ikke at blive taget i brug i Danmark.

Men 31. maj bad regeringen styrelsen om at revurdere beslutningerne, efter at vaccineplanen endnu engang var blevet forsinket. Det har altså ikke ændret noget.

Fordele opvejer ikke risiko

Vaccinerne blev taget ud af det officielle program på grund af risiko for sjældne, men alvorlige tilfælde blodpropper, blødning og et lavt antal blodplader. Den tilstand, der kaldes VITT.

Efter den nye vurdering mener Sundhedsstyrelsen stadig ikke, at fordelen ved de to vacciner opvejer risikoen for VITT.

Det skyldes også, at det er aldersgruppen 30-34 år, der mangler at blive indkaldt til vaccination, forklarer vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

- Vi har revurderet brugen af AstraZeneca og Johnson & Johnson én gang til og kigget det grundigt efter. Og den overordnede begrundelse er, at risikoen for bivirkninger er større end risikoen for at blive alvorligt syg i den aldersgruppe, som kunne blive tilbudt den her fremrykkede vaccine, siger hun til TV 2.

Mindre effektive

Samtidig har det også betydning, at de to vacciner er mindre effektive mod de nye, mere smitsomme coronavarianter end de såkaldte mRNA-vacciner fra Moderna og Pfizer/Biontech.

- I vores opdaterede vurdering indgår også, at de mRNA-vacciner, som vi anbefaler, også har vist sig at være en del mere effektive i forhold til at forebygge sygdom og smitte, også i forhold til nye varianter, siger Helene Probst i pressemeddelelsen fra Sundhedsstyrelsen.

Selvom vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca ikke er en del af det officielle vaccinationsprogram, er det stadig muligt at få vaccinerne via den frivillige tilvalgsordning.

Større risiko hos yngre

Baseret på opdaterede data og vurderinger fra både USA og EU kan det med sikkerhed fastslås, at begge vacciner forårsager VITT, skriver Sundhedsstyrelsen.

Det må generelt antages, at risikoen er større hos yngre end ældre. Til gengæld kan Sundhedsstyrelsen ikke se, at der er kønsforskel i forhold til risikoen.

Det bygger styrelsen på data fra Storbritannien. De viser, at 53 procent af dem, der har fået alvorlige blodpropper, er kvinder, mens 47 procent er mænd.

- Så vi vurderer, at der ikke er nogen kønsforskel hverken for AstraZenca eller Johnson & Johnson. Så man har en lige stor risiko, uanset om man mand eller kvinde, hvis man bliver vaccineret med de her vacciner, siger Helene Probst til TV 2.