Samfund

- Nu skal jeg ind og renses over 36 retsdage, siger Støjberg

Den tidligere minister er anklaget for at stå bag en ulovlig instruks i 2016, om at par på asylcentre skulle adskilles, hvis den ene var mindreårig.

- Jeg har ikke bedt nogen om at gøre noget, der var ulovligt. Det er mit navn, der står øverst på rigsretssagen. Men når alt kommer til alt, handler det om de piger, som jeg ønsker at beskytte.

Sådan lyder det fredag fra den tidligere integrationsminister Inger Støjberg (V), hvor hun for første gang møder op i Rigsretten til et indledende møde i den retssag, der kan blive afgørende for hendes fremtid.

Hun er fortrøstningsfuld i forhold til sagens udfald.

- Jeg ved præcis, hvad jeg har sagt og gjort. Så jeg skal vel ind og renses her over 36 retsdage, siger Inger Støjberg.

Hun er anklaget for at stå bag en ulovlig instruks i 2016, om at par på asylcentre skulle adskilles, hvis den ene var mindreårig.

Det er den sjette rigsretssag i danmarkshistorien, og kun to gange før er en minister blevet kendt skyldig. Derfor er sagen på alle måder spektakulær.

Anklagere glæder sig til at komme i gang

Ved ankomsten til Christiansborg fredag morgen udtrykte anklagere Jon Lauritzen og Anne Birgitte Gammeljord glæde over endelig at komme i gang med sagen. Men derudover var de mindre meddelsomme.

- Som anklagere kan vi ikke udtale os i sagen, og det kan vi heller ikke her, lød det fra Jon Lauritzen.

- Vi kommer til at redegøre for vores synspunkter i retten. Sådan er det at være anklager, vi skal føre sagen i retssagen og ikke herude foran.

Ved det indledende retsmøde skal Rigsretten blandt andet have fremlagt anklageskriftet mod Inger Støjberg og præsenteret en liste over de vidner, der skal afhøres i sagen, når den for alvor begynder til september.

To afgørende spørgsmål

Derudover er der to afgørende spørgsmål, som Rigsrettens dommere skal tage stilling til.

Det første er, hvorvidt medierne må sende direkte tv og lave optagelser fra Rigsretten. Både DR, TV 2, Ritzau, Politiken og dk4 har fået tilladelse til at sende billeder og lyd direkte fra Folketingets Landstingssal. Men det er lige nu et åbent spørgsmål, om medierne får lov til at sende meget mere end et par minutter.

Hvad handler sagen om?

I 2016 udsendte Udlændinge- og Integrationsministeriet en pressemeddelelse om, at alle par på asylcentre skulle skilles ad, hvis den ene var under 18 år. Meddelelsen blev af embedsværket opfattet som en instruks, og man begyndte at adskille parrene.

Siden slog Folketingets Ombudsmand fast, at instruksen var ulovlig, fordi den ikke lagde op til at foretage individuelle vurderinger af de enkelte par. Instrukskommissionen er siden nået frem til samme konklusion.

Siden har et flertal i Folketinget besluttet at stille daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg for en Rigsret som blot den anden politiker i over 100 år. 

Det andet spørgsmål går på en bestemt del af anklageskriftet, hvori der står, at det er en "skærpende omstændighed", at Inger Støjberg har givet “urigtige eller misvisende oplysninger” om sagen under en række samråd i Folketinget.

Det forventes, at Rigsretten vil tage stilling til de to spørgsmål i løbet af de kommende uger - og senest inden rigsretssagen for alvor begynder torsdag 2. september.

Efter første indledende retsmøde fredag, hvor de to spørgsmål skal vurderes, vil der være pause hen over sommeren. Herefter følger 36 retsmøder, hvoraf det sidste bliver afholdt lørdag 20. november.

TV 2 dækker alle retsmøder tæt, og du kan følge med på TV2 NEWS, TV 2 PLAY og TV2.dk.