Coronavirus

Delta-variant spreder sig i Europa, men det stopper ikke danskernes sommerferie

Danskere bør undgå områder med høj smittespredning, siger eksperter. Rejser man udenlands, skal man være god til at holde afstand, lyder rådet.

Den nye Delta-variant af coronavirus går i øjeblikket sin sejrsgang over store af verden - ikke mindst i Europa.

Mutationen har for nylig lukket den portugisiske hovedstad Lissabon ned efter virusudbrud, og i Moskva og Sankt Petersborg oplever russerne i øjeblikket en eksplosiv smittestigning.

Delta-varianten hastige fremmarch og udvikling i Europa rimer umiddelbart dårligt med danskernes sommerferieplaner.

Men de danskere, der snart står overfor at pakke kufferten, skal ikke frygte for deres sommerferieplaner.

Det siger fire eksperter, som TV 2 har talt med.

Som udgangspunkt kan man fint tage på sommerferie i udlandet

Henrik Nielsen, klinisk professor i infektionsmedicin og ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital

Faldende smittetal i Europa

Henrik Nielsen, der er klinisk professor i infektionsmedicin og ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital, mener ikke, at Delta-variantens udvikling vil påvirke danskernes sommerferieplaner i Europa i nævneværdig grad.

- Set over en bred kam er der faldende smittetal i Europa. Som udgangspunkt kan man fint tage på sommerferie i udlandet, siger han.

Særligt danskere med et coronapas er professoren ikke bekymret for. Det skyldes, at disse personer enten er færdigvaccineret eller allerede har haft sygdommen og dermed dannet antistoffer mod virussen.

Henrik Nielsen påpeger, at rejser til eksempelvis Spanien eller Portugal, hvor Delta-varianten er meget udbredt, vil indeholde en risiko for at blive smittet og dermed potentielt importere den uønskede mutation til Danmark.

- Det vil ikke være så heldigt. Man bør derfor ikke søge til områder med høj, aktiv smittespredning i udlandet, lyder det fra Henrik Nielsen.

Delta-variant

Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) forventer, at delta-varianten inden for de kommende måneder vil udgøre op mod 90 procent af de nye coronatilfælde i EU.

Delta-mutationen har vist sig at være endnu mere smitsom end den for nuværende altdominerende britiske variant herhjemme - Alpha.

Det har fået ECDC til at anbefale, at de europæiske lande færdigvaccinerer deres befolkninger inden sommerferien. Meget tyder nemlig på, at folk har lavere beskyttelse mod Delta-varianten, hvis man kun har fået ét vaccinestik.

Kilde: Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, ECDC

Ikke i mål med vacciner

Delta-mutationen bør give årsag til bekymring, siger overlæge og professor ved Nordsjællands Hospital Thea Kølsen Fischer.

Hun mener dog ikke, at Delta-varianten vil spænde ben for, at danskerne kan smøre kroppen ind i solcreme under sydlige himmelstrøg i Europa denne sommer.

Vaccinerne fra både PfizerBioNTech og Moderna ser nemlig ud til at yde god beskytte mod Delta-varianten, og det er primært disse to vacciner, som danskerne har fået stukket i overarmen.

Man behøver ikke at rejse til et område fyldt med virus

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet

Men der er dog behov for ekstra omtanke. Det skyldes, at nogle befolkningsgrupper enten ikke kan tåle at blive vaccineret eller ikke får den fulde effekt af vaccinerne på grund af deres immunforsvar.

Samtidig understreger hun, at Danmark er kommet langt med vaccineudrulningen, men at vi endnu ikke er kommet i mål med at vaccinere alle.

- Rejser man ud, bør man være god til at holde afstand og følge hygiejnerådene om at spritte af. Disse gode rutiner gælder stadigvæk, pointerer Thea Kølsen Fischer.

Bør tænke sig godt om

Hans Jørn Kolmos er heller ikke bekymret for danskernes sommerferie.

Professoren i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet mener ikke, det skaber problemer, så længe danskerne husker at følge og orientere sig om Udenrigsministeriets rejseanbefalinger i Europa.

- Men man behøver ikke at rejse til et område fyldt med virus. Man må godt tænke sig godt om, og rejser til eksempelvis Lissabon er nok ikke så smart i øjeblikket, siger Hans Jørn Kolmos.

Et globalt problem

Professor Lone Simonsen mener ikke, det isoleret set er et problem, at danskerne inden længe tager på sommerferie i Europa.

Det skyldes ikke mindst, at det europæiske kontinent - sammenlignet med andre - har klaret sig godt med hensyn til udrulningen af vacciner.

Håndteringen af coronapandemien og de enkelte coronamutationer skal ses i et langt større perspektiv, mener hun.

- Vi får de nye varianter af coronavirus fra kontinenter, hvor der er store udbrud. Den store problemstilling er, hvordan vi håndterer situationen på globalt plan - og ikke i vores eget land alene, siger Lone Simonsen.