USA vil advare om sjælden hjertebetændelse efter coronavaccine

Selvom den mulige bivirkning kun er registreret hos nogle ganske få personer, skal danske læger være opmærksomme, vurderer virolog.

I USA vil man advare om risikoen for sjældne tilfælde af hjertebetændelse i forbindelse med mRNA-coronavacciner.

Det oplyser USA's lægemiddelstyrelse, FDA, onsdag.

Styrelsen understreger samtidig, at fordelene ved mRNA-vaccinerne "klart" opvejer risikoen.

I pjecer om Modernas og Pfizer/BioNTechs coronavacciner vil myndighederne nu hurtigt sørge for at få tilføjet information om den sjældne tilstand, som ifølge et ekspertråd sandsynligvis har en forbindelse til vaccinerne og er blevet observeret hos få personer under 30 år.

- Heldigvis sker det usædvanligt sjældent, og når det sker, er det generelt set ikke så alvorligt, siger Henry Bernstein, som er børnelæge hos Cohen Children's Medical Center i New York.

Han tilføjer, at han fortsat på det stærkeste vil opfordre forældre til at få vaccineret deres teenagere.

Det er desværre nok noget, vi må leve med

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet

Rammer oftest mænd

Bernstein var med i et ekspertudvalg, som var med til at gennemgå 323 tilfælde af betændelse i hjertemusklen og hjertesækken hos teenagere og yngre voksne efter vaccination.

Ud af de 323 tilfælde blev 309 indlagt og 295 udskrevet igen. Ni er fortsat indlagt, herunder to på intensivafdelingen. For fem personer er der ikke noget data om, hvordan det er gået. 14 blev slet ikke indlagt.

Tilstanden er hovedsageligt observeret hos mænd og i de fleste tilfælde efter anden dosis. Der er ingen bekræftede dødsfald.

Meget få tilfælde

Ifølge Allan Randrup Thomsen, som er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, giver den mulige bivirkning ikke anledning til at genoverveje den danske vaccinestrategi.

Alligevel er det dog vigtigt, at læger er bevidste om risikoen for hjertebetændelse i kølvandet på vaccinestik.

- Danske læger skal også være klar til at forbinde de to ting. Det er relativt sjældne sygdomme, så det er ikke den første diagnose, man tænker på, når man får de her patienter, siger han til TV 2.

Han peger samtidig på, at der er tale om meget sjældne tilfælde. Da de 323 tilfælde blev registreret 11. juni, var der i USA administreret flere end 50 millioner af Pfizer- og Moderna-vaccinedoser til personer i alderen 12-29 år.

Selvom tilfældene af hjertebetændelse er ganske få, er de stadig højere, end hvad man ville forvente i de undersøgte aldersgrupper.

- Men det er ikke mit indtryk, at vi har et faretruende antal diagnoser i Danmark, siger Allan Randrup Thomsen.

Forventer ikke mange nye bivirkninger

Ifølge virologen er det ganske normalt, at en vaccine har nogle uheldige bagsider.

- Det er meget, meget sjældent, at man får nogen effekt uden også at få nogle bivirkninger. Det er desværre nok noget, vi må leve med, forklarer Allan Randrup Thomsen.

Derfor er han også fortsat overbevist om, at mRNA-vaccinerne er sikre at bruge.

Fordi vaccinerne fortsat er relativt nye, er der dog ingen garanti for, at endnu flere bivirkninger ikke opdages på sigt.

- Men normalt kommer de her bivirkninger relativt kort tid efter vaccinationen, så man forventer ikke, at der kommer det store. Men vi kan selvfølgelig aldrig vide os helt sikre, siger han.

USA råder ramte til at udskyde andet stik

Forskere undersøger nu blandt andet, om der er biologiske faktorer, som er en medvirkende årsag til hjertebetændelsen - og også om virusser kan være en faktor.

Hvis man får betændelse i hjertesækken efter første vaccinedosis, anbefaler myndighederne i USA, at man venter til symptomerne er overstået og konsulterer en læge, inden man får anden dosis.

Hvis en person derimod udvikler betændelse i hjertemusklen, vil man i USA blive rådgivet til helt at vente med anden dosis, indtil yderligere information er tilgængelig.