Coronavirus

Sundhedsordfører bekymret over vaccineudmelding

Kirsten Normann Andersen (SF) mener, sundhedsmyndighederne bør forholde sig til opfordring fra EU-center om kortere tid mellem første og andet stik.

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Kontrol (ECDC) anbefaler nu i lyset af den stigende smitte med Delta-varianten, at alle europæiske lande ændrer vaccinestrategi.

Fremover bør der ifølge centeret gå højst tre uger mellem første og andet stik med coronavaccinen.

I Danmark går der lige nu op til seks uger.

Det er en melding, Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører for SF, mener, de danske sundhedsmyndigheder bør tage stilling til ECDC's melding.

- Det er en alvorlig udmelding, og jeg synes det er meget bekymrende. Jeg synes vores sundhedsmyndigheder bliver nødt til at forholde sig til, om folk skal vaccineres med det andet stik tidligere, siger Kirsten Normann Andersen.

Anbefalingen kommer, samtidig med at den nye variant af coronavirussen - Delta-varianten - er på fremmarch i Europa. ECDC frygter, at varianten kommer til at stå for 90 procent af alle nye smittetilfælde i Europa sidst i august.

Varianten, som stammer fra Indien, vurderes at være 40-60 procent mere smitsom end Alpha-varianten, som tidligere var kendt som den britiske variant eller B117.

Første stik beskytter 33,5 procent

Delta-varianten regnes for særlig problematisk, fordi den er mere smitsom og forbundet med større risiko for indlæggelse.

Meget tyder også på, at personer, der kun har modtaget første dosis af coronavaccinen, er mindre beskyttet mod Delta-varianten, end de er mod de andre varianter.

Ifølge Public Health England beskytter første stik med Pfizers vaccine 33,5 procent mod Delta-varianten, mens en person, der har modtaget andet stik, er 87,9 procent sikret mod varianten.

Det er blandt andet derfor, ECDC nu anbefaler de europæiske lande at ændre strategi.

- Lad os ikke glemme, at lige nu har vi en europæisk befolkning, hvor mere end 40 procent af de, der er over 60 år, endnu ikke er fuldt vaccineret, siger Bruno Ciancio, chef for overvågningssektionen hos ECDC, til TV 2.

Liselotte Blixt, sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti (DF), mener også, at de danske sundhedsmyndigheder bør forholde sig til udmeldingen og regne på, om perioden mellem første og andet stik skal forkortes.

- Men jeg er glad for, vi ikke gør som i nogle andre lande, hvor der er 12 uger mellem første og andet stik. Og jeg tror i højere grad, udmeldingen fra ECDC er rettet mod de lande, siger Liselotte Blixt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) afviser torsdag at kommentere udmeldingen fra ECDC overfor TV 2.