Samfund

København topper liste over bedste byer at bo i

Zürich, Helsinki og Stockholm ligger højt, men alle kommer efter Danmarks hovedstad.

Målt på livskvalitet er København verdens bedste by at bo i. I hvert fald ifølge det internationale livstils-, kultur- og rejsemagasin med mere Monocle.

For fjerde gang topper København magasinets årlige Liveable Cities Index.

Den danske hovedstad bliver fremhævet for, at børn kan rende frit omkring, at den er tilgængelig for personer med lav indkomst, at den har effektiv offentlig transport, god luftkvalitet og en havn så ren, at man kan svømme i den.

- København er en af de byer, hvor der er en ægte ambition om at levere bedre livskvalitet til alle, siger Monocles chefredaktør, Andrew Tuck, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tilbage fra corona

Monocle har eksisteret siden 2007 og har lavet listen ligeså længe.

I år var kriterierne dog lidt anderledes på grund af coronapandemien. For eksempel vejer antallet af nyåbnede virksomheder ikke nær så tungt. Antallet af museer giver heller ikke mange point i et coronaår, fordi mange af dem alligevel er eller har været lukkede.

Til gengæld tæller evner og ambitioner højt i forhold til at fastholde en høj livskvalitet under pandemien ligesom potentialet til at rejse sig igen efter coronaen.

Her scorer København mange point på, at den danske stat var hurtig med hjælpepakker til de fleste virksomheder, og at man kan blive coronatestet gratis og få svar på telefonen i løbet af 15 minutter.

Som resultat heraf har mange restauranter gang i forretningen igen, teatre er åbne, og livet er på vej tilbage mod normalen, konkluderer Monocle.

Sidste gang, København toppede Monocles liste, var i 2014.

Se hele listen

 1. København (Danmark)
 2. Zürich (Schweiz)
 3. Helsinki (Finland)
 4. Stockholm (Sverige)
 5. Tokyo (Japan)
 6. Wien (Østrig)
 7. Lissabon (Portugal)
 8. Auckland (New Zealand)
 9. Taipei, (Taiwan)
 10. Sydney (Australien)
 11. Seoul (Sydkorea)
 12. Vancouver (Canada)
 13. München (Tyskland)
 14. Berlin (Tyskland)
 15. Amsterdam (Holland)
 16. Madrid (Spanien)
 17. Melbourne (Australien)
 18. Kyoto (Japan)
 19. Brisbane (Australien)
 20. Los Angeles (USA)