Coronavirus

Alle lande bør ændre vaccinestrategi nu, siger EU-agentur

Samtidig advares der mod at lempe restriktionerne.

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol (ECDC) anbefaler, at alle europæiske lande ændrer vaccinestrategi.

Det siger chef for overvågningssektionen hos ECDC, Bruno Ciancio, til TV 2.

Fremover bør der ifølge centeret gå højst tre uger mellem første og andet stik med coronavaccinen. I Danmark går der lige nu op til seks uger.

Anbefalingen kommer samtidig med, at en ny variant af coronavirussen - Delta-varianten - er på fremmarch i Europa.

Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -Kontrol (ECDC) frygter, at varianten kommer til at stå for 90 procent af alle nye smittetilfælde i Europa sidst i august.

Første stik beskytter kun begrænset mod Delta-varianten

Varianten, som stammer fra Indien, vurderes at være 40-60 procent mere smitsom end Alpha-varianten, som tidligere var kendt som den britiske variant eller B117.

Delta-varianten regnes for særlig problematisk, fordi den er mere smitsom og forbundet med større risiko for indlæggelse.

Meget tyder også på, at personer, der kun har modtaget første dose af coronavaccinen, er mindre beskyttet mod Delta-varianten, end de er mod de andre varianter.

Ifølge Public Health England beskytter første stik med Pfizers vaccine 33,5 procent mod Delta-varianten, mens en person, der har modtaget andet stik, er 87,9 procent sikret mod varianten.

Det er blandt andet derfor, ECDC nu anbefaler de europæiske lande at ændre strategi.

- Lad os ikke glemme, at lige nu har vi en europæisk befolkning, hvor mere end 40 procent af de, der er over 60 år, endnu ikke er fuldt vaccineret, siger Bruno Ciancio.

Danmark lagde ud med at vaccinere med tre ugers mellemrum i december, men ændrede i januar strategi til, at der kunne gå seks uger.

Bruno Ciancio understreger, at det dengang var det rigtige at gøre.

- Men nu er der en ny trussel i horisonten, og på den baggrund anbefaler vi, at man ændrer vaccinestrategien, så alle over 50 år og i de sårbare grupper bliver færdigvaccineret så hurtigt som muligt.

Advarer mod yderligere genåbning

På grund af indtoget af Delta-varianten advarer ECDC mod, at man løfter restriktionerne yderligere hen over sommeren.

- Vi skal ikke lave de samme fejl, som vi har gjort tidligere. Vi skal gå den ekstra mil og opretholde restriktionerne og sætte farten på vaccinationerne op for at komme Delta-varianten til livs. Først når alle er vaccinerede, kan vi ophæve restriktionerne.

Delta-varianten har på nuværende tidspunkt spredt sig til mere end 60 lande verden over.

Lige nu er den skyld i mere end 90 procent af nye coronatilfælde i Storbritannien, hvor varianten har startet en ny bølge af smittetilfælde på trods af en høj vaccinationsrate.

Den nye bølge har tvunget den britiske regering til at udsætte en yderligere genåbning med fire uger.

Variant var ubuden gæst i Parken

Delta-varianten er også i fremmarch i Danmark, hvor den nu udgør 5,5 procent af alle positive tilfælde.

Senest er tre tilskuere konstateret smittet med Delta-varianten efter fodboldkampen mellem Danmark og Belgien i Parken 17. juni. Det fortæller Styrelsen for Patientsikkerhed til TV 2.

I alt 4000 tilskuere til fodboldkampen i Parken er efterfølgende blevet opfordret til at lade sig teste for coronavirus.

Siden 1. april har der været 266 tilfælde af varianten herhjemme. Forventningen er, at også herhjemme vil varianten blive dominerende i løbet af efteråret.

TV 2 har tidligere torsdag forsøgt at få en kommentar fra Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og sundhedsminister Magnus Heunicke om den danske vaccinestrategi. Det har ikke været muligt.