Samfund

Mystiske stenkast rammer 50 danske bilister i Sverige

TV 2/Bornholm logo
I samarbejde med TV 2/Bornholm

Værst er det gået ud over en 70-årig mand, der blev ramt på siden af hovedet af en sten.

På en motortrafikvej i Sverige har et stort antal stenkast mod danske bilister udviklet sig til et sandt mysterium.

Det drejer sig om strækningen E65 mellem Malmø og færgelejet i Ystad, der er hovedpulsåren for rejsende mellem Bornholm og resten af Danmark.

Gennem den seneste måned er mindst 50 bilister blevet ramt af flyvende sten og store metalbolte, der i flere tilfælde har knust forruder og bulet kølerhjelme.

- Vi funderer stadig over, hvordan de gør det

Ewa-Gun Westford, pressetalsperson hos Polisregion Syd

Og ifølge pressetalsperson hos svensk politis Polisregion Syd Ewa-Gun Westford går angrebene langt oftest ud over danskere.

- Vi kan se, at det næsten kun er danskere. Faktisk har vi kun et par stykker, som er svenske, siger hun til TV 2.

Mand fra Sjælland opereret for skader

Ifølge pressetalspersonen sker stenkastene oftest i området mellem byerne Skurup og Ystad, men der er også flere tilfælde tættere på Malmø.

Adam Kofoed Månsson har to gange måtte sætte en ny forrude i sin bil efter at være blevet ramt af sten ved Svedala. Og en af gangene ramte stenen præcis der, hvor en medpassager i værste fald kunne have siddet.

- Skrækken er jo, at man en dag har børnene med. Når jeg støvsuger, er glasskårene helt omme på bagsædet, så der er fart på, siger han til TV 2 Bornholm.

Værst er det dog indtil videre gået ud over en 70-årig mand fra Sjælland.

Den 19. maj blev hans bil ramt af en sten ved Marsvinsholm, hvor den gik gennem bilens forrude, og ramte ham i venstre side af ansigtet. Her forårsagede den store skader på hans tænder og ene øje.

Derfor måtte han gennem en flere timer lang operation, og selvom han i dag er udskrevet fra hospitalet, har han ifølge TV 2 Bornholm fortsat store mén.

Det er ikke tilfældigt

Ifølge Ewa-Gun Westford har svensk politi endnu ikke fundet frem til gerningsmanden.

- Vi funderer stadig over, hvordan de gør det. Kan det være en enkelt person, og er der overhovedet muligt? Eller må de være flere end én?, siger hun.

Samtidig studser politiet over, at så mange danskere rammes, mens langt de fleste svenskere går fri.

Selvom danskere flittigt benytter strækningen på vej til og fra Bornholm, er det nemlig ifølge politiet ikke realistisk, at overvægten af danske ofre er tilfældig.

- Vi vil ikke spekulere i hvorfor, for vi ved stadig for lidt om det. Men vi arbejder på at finde ud af det, siger pressetalspersonen.

I området, hvor de fleste sten kastes, er der ingen broer over motortrafikvejen. Derfor mener politiet, at gerningsmændene gemmer sig i vejkanten.

Helikopter overvåger vejen

Svensk politi har kastet store kræfter ind i at få stenkastene stoppet, fortæller Ewa-Gun Westford:

- Vi har sammensat en gruppe, som kommer til at følge det fremover, så vi får et bedre billede af, hvad der sker, fortæller hun.

Men så sent som tirsdag aften blev endnu en forrude knust lige nord for Skurup.

Derfor blev en politihelikopter sendt på vingerne for at patruljere langs motortrafikvejen. Men efter kort tid måtte den ændre kurs for at overvåge et igangværende skyderi i Malmø.

Herunder kan du se helikopterens rute tirsdag aften.

Onsdag er helikopteren igen i luften over ruten, og ifølge Ewa-Gun Westford kommer den til at overvåge området så meget som muligt.

Stands og ring 112, hvis du bliver ramt

Mandag gik også det danske Rigspoliti ud med en advarsel til de danske bilister, der kører på den sydsvenske motortrafikvej.

- I den seneste tid har der været flere tilfælde af stenkast mod danske bilister på E65 mellem Skurup og Ystad i Sydsverige. Oplever man det, så anmeld det straks til svensk politi, skrev Rigspolitiet på Twitter.

Bliver man udsat for stenkast, skal man ifølge Ewa-Gun Westford så hurtigt som muligt køre ind til siden og straks ringe 112.

Hun opfordrer dog til at forsøge at bevare roen og ikke standse så brat, at det bringer andre trafikanter i fare.