Coronavirus

Modernas vaccine skifter navn

I januar tog Moderna patent på WuhanVax, men i dag faldt valget på et andet navn.

Kært barn har mange navne. De fleste vacciner mod coronavirus har to.

Seneste navneforandring i vaccineviften er Modernas vaccine, der skifter navn til Spikevax, skriver Lægemiddelstyrelsen på Twitter.

Indholdet af doserne er det samme som altid, men nu bliver navnet på vaccinens indlægsseddel ændret. Hidtil har den været kaldt Covid-19 Vaccine Moderna.

WuhanVax

Navneforandringen skyldes, at vaccinen skal have et officielt navn, inden den kan få en formel godkendelse. Lige nu har alle coronavaccinerne betingede godkendelser.

Valget er faldet på Spikevax, men Moderna har haft andre potentielle navne i spil. Blandt andet har MrnaVax, CovidVax og SpykeVax været mulige kandidater.

I januar tog Moderna patent på navnet WuhanVax og Wuhan Corona MVax, men de faldt hurtigt ud af feltet af potentielle navne.

Vaccinen er den ene af to i det brede danske vaccinationsprogram, og 198.000 danskere har fået mindst et stik med vaccinen.

Opskriften på det gode navn

Moderna - eller SpikeVax - er ikke den første vaccine mod coronavirus, der har været igennem en navneforandring.

Den vaccine, som størstedelen af danskere er blevet vaccineret med, har også flere navne. Pfizers vaccine har det officielle navn Corminaty, og det navn har vaccinen båret, siden den blev godkendt. Men inden da overvejede medicinalgiganten Covuity, RnaxCovi, Kovimerna og RNXtract.

Navnet Corminaty er en kombination af covid-immunitet, vaccinens mRNA-teknologi og det engelske ord for fælleskab, community, har manden bag Pfizers navn, Scott Piergrossi, forklaret.

Han kalder det en balancegang at finde det perfekte navn til et lægemiddel, fordi det både skal være sagligt, dækkende og vække følelser i os.

- Når man navngiver lægemidler, handler det om at få idéer og mening ind i navnet, lyder det fra Piergrossi.

Påfaldende timing?

AstraZeneca-vaccinen, som ikke er en del af det brede, danske vaccinationsprogram blev i slutningen af marts døbt Vaxzevria.

Det nye navn kom kort efter flere uheldige sager for den svensk-britiske vaccine. Blandt andet at man fandt en sammenhæng mellem vaccinen og en sjælden kombination af blodpropper, blødninger og et lavt antal blodplader.

Timingen for det nye navn kunne være bevidst, lød det dengang fra David Budtz Pedersen, der er professor ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet.

- Navneskiftet virker som et udtryk for, at opbakningen til vaccinen er faldende, og at man er bekymret om tilliden til sit varemærke, sagde han.

AstraZeneca selv kaldte navneskiftet "udramatisk" og afviste, at det hang sammen med den negative omtale:

- Der er ikke noget specielt i det her. Det er bare, at den nu får et produktnavn, lød det fra Jacob Lund, som er AstraZenecas kommunikationsdirektør i Norden.