EM fodbold

Skal du til Amsterdam og se bold? Her er regler og anbefalinger

Danskere anbefales kraftigt til isolation på 10 dage ved ankomst, men det er ikke et krav. Anbefalingen gælder ikke for ophold under 12 timer.

Når det danske fodboldlandshold på lørdag går på banen i Amsterdam mod Wales, vil de ikke blive mødt af det samme gyngende, syngende og festende stadion som under kampen mod Belgien og Rusland i Parken.

Det er sikkert.

Men det er også det eneste, der lige nu er helt sikkert.

Det burde teknisk være muligt at få en kviktest og komme ud af landet inden 12 timer

Erik Brøgger Rasmussen, Udenrigsministeriet

Der er nemlig flere omstændigheder, der lige nu gør det svært at vide, hvor mange danske fans, der er at finde på tribunerne på Johan Cruijff Arena i Amsterdam – Christian Eriksens tidligere hjemmebane - hvor kampen skal spilles. Og som i øvrigt skal spilles på den samme dato, som Danmark vandt EM for 29 år siden.

Årsagerne er for det første, at det lige nu er usikkert, hvor mange billetter der vil være til rådighed til danske fans. Og for det andet gør de hollandske rejserestriktioner i forbindelse med corona det vanskeligt for danske fans at komme til at se kampen på stadion.

Kraftig anbefaling om isolation i Holland

Danmark er nemlig ikke på den hollandske regerings liste over lande med lav risiko for smitte med coronavirus.

Derfor er der ved indrejse en kraftig anbefaling fra de hollandske myndigheders side om karantæne i 10 dage, medmindre man kan fremvise en negativ test på femtedagen af sin isolation. Og da kampen bliver spillet på lørdag – om fire dage – bliver det snært. Eller sagt med ordene fra direktøren for Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen:

- Hvis man kører nu, kan man teknisk set nå at få en negativ test på femtedagen på lørdag.

Den hollandske ambassade i Danmark oplyser til TV 2, at der for danskerne er tale om en kraftig anbefaling om 10 dages isolation efter ankomst, men ikke et obligatorisk krav.

Anbefalingen gælder i øvrigt også for de danskere, der er færdigvaccineret.

Én undtagelse i anbefalinger om isolation kan blive redningen

Men. Der er en undtagelse. For anbefalingen om karantæne i 10 dage gælder ikke, hvis man opholder sig i Holland i mindre end 12 timer.

- (Undtagelsen gælder, for) personer, som opholder sig i mindre end 12 timer i Holland, uanset formålet med deres ophold, fremgår det på den hollandske regerings hjemmeside.

Danskere skal dog fortsat uanset varigheden kunne fremvise en eller flere negative coronatests. Det kommer an på måden, du ankommer til Holland fra Danmark på.

Ellers er det bare at blive hjemme

Erik Brøgger Rasmussen

Samtidig skal danskere udfylde en karantæneattest, hvorpå man kan anføre, at man opholder sig i landet i mindre end 12 timer. Du kan finde karantæneattesten her. Ifølge en tjekliste fra den hollandske regering skal rejsende med fly også udfylde en sundhedsattest. Den kan du finde her.

- Det burde teknisk være muligt at få en kviktest og komme ud af landet inden 12 timer. Man kan godt komme af sted, men det skal planlægges omhyggeligt, har Erik Brøgger netop sagt til en pressebriefing om coronasituationen.

Regler for test ved rejse til Holland

Hvis du ankommer med fly eller skib, skal du kunne fremvise coronatest. Du kan vælge mellem to måder:

  1. En negativ PCR-test, der ikke er ældre end 72 timer på tidspunktet for ankomst til Holland OG en negativ kviktest, der ikke er ældre end 24 timer på tidspunktet for boarding. 
  2. En negtaiv PCR-test, der ikke er ældre end 24 timer på tidspunktet for boarding.

Hvis du ankommer med privat transport eller tog, skal du have en negativ PCR-test, der ikke er mere end 72 timer gammel på tidspunktet for ankomst til Holland.

Kilde: Den hollandske regering.

Han opfordrede samtidig alle danskere til at følge anbefalingerne fra de hollandske myndigheder - og at gå i isolation, hvis man opholder sig mere end 12 timer i landet.

- Ellers er det bedre at blive hjemme, lød det.

De hollandske myndigheder opdaterer ligesom de danske løbende rejserestriktionerne. Og da der kommer nye smittetal torsdag, kan anbefalinger og regler blive ændret.

Danske fans bliver hjulpet af EU-coronapas

Når det gælder den anden vej – altså når de danske fans skal retur på lørdag efter en forhåbentlig dansk sejr, tilsmiler heldet de danske fans.

For netop på lørdag bliver EU-coronapas indført, og det betyder, at der ikke længere er krav om isolation og test ved indrejse til Danmark fra et orangefarvet land. Hvis man altså vel at mærke kan fremvise dokumentation på en negativ test, vaccination eller tidligere smitte.

Hvis coronapasset ikke var trådt i kraft, ville Holland i Udenrigsministeriets verdenskort være farvet orange. Det kan et land være af to årsager: Enten på grund af høje smittetal eller på grund af landets rejserestriktioner for danske rejsende. Begge dele gælder for flere regioner i Holland.

Fra på lørdag med indførslen af EU-coronapas bliver alle lande imidlertid farvet grønne i forhold til indrejse i Danmark. De enkelte lande har fortsat regler for indrejse for danskere.

Nogle danskere har forkøbsret

Udover de hollandske rejserestriktioner er der også hele spørgsmålet omkring antallet af billetter.

Uefa har tirsdag eftermiddag sat billetter til salg til Danmarks kamp mod Wales, oplyser Dansk Boldunion (DBU). Indtil videre er der tale om 1400 billetter til danske fans, der har fået annulleret deres Follow My Team-billetter.

De (Uefa, red.) forventer at modtage flere billetter fra de walisiske fans

DBU

I alt 4700 danskere købte allerede i december 2019 billet til Danmarks knockoutkampe gennem programmet Follow My Team.

Men fordi en del fans har returneret deres billetter, er tallet nu nede på 3300 fans. Og de har altså nu 24 timers forkøbsret, før eventuelt overskydende billetter bliver sat offentligt til salg.

- Uefa forventer, at der stadig er en del billetter tilbage i dette vindue. De forventer at modtage flere billetter fra de walisiske fans, oplyser DBU.

Der er i alt 54.990 siddepladser på Johan Cruijff Arena, men på grund af cornarestriktioner vil der kun blive solgt billetter til maksimalt 16.000 af pladserne.

Ifølge Anders Hagen, der er DBU's fankoordinator, vil loyalitetsprogrammet blive aktiveret, hvis der ikke er nok billetter til alle med Follow My Team-billet.

Det betyder, at danskere, der gennem loyalitetsprogrammet har mange point, kommer foran i køen.

- Men mange af dem, der havde Follow My Team-billetter til gruppekampene, gjorde ikke brug af dem, siger Anders Hagen.

Fans fra Wales vil ikke blive lukket ind

Ifølge den walisiske sundhedsminister, Eluned Morgan, vil der heller ikke være mange fans til at støtte op om landsholdet fra Wales til lørdagens kamp. Faktisk næsten slet ingen, for ifølge ministeren har Wales modtaget retningslinjer fra politiet i Amsterdam, der ikke vil lukke walisiske fans ind i landet.

- Og det betyder, at vi selvfølgelig opfordrer jer til at blive her og se kampene, siger hun ifølge BBC.

Wales er ligesom Danmark heller ikke på den hollandske liste over "sikre lande", men i modsætning til Danmark spiller udbredelsen af den indiske variant ind.

Varianten er nemlig den dominerende i Storbritannien, og blandt andet derfor har Storbritannien siden 15. juni stået på en liste over "lande med meget høj risiko". Det betyder, at der her gælder et obligatorisk krav om selvisolation i 10 dage.