Samfund

Har ventet på operation i ni år – nu er den blevet udskudt på grund af strejken

For Pernilla Vad har det store følelsesmæssige konsekvenser, at hun ikke ved, hvornår hun kan få den operation, hun skulle have haft i denne uge.

Landet over står operationsstuer tomme, fordi operationer på stribe er aflyst på grund af den igangværende strejke blandt sygeplejerskerne.

I alt er over 16.500 operationer, behandlinger og lignende på landsplan udskudt indtil videre.

En af de ramte patienter er 34-årige Pernilla Vad.

Da hun i sidste uge vendte hjem til Esbjerg efter en forundersøgelse på Odense Universitetshospital, lå der en nedslående besked i hendes e-Boks: Den længe ventede operation var udskudt på ubestemt tid.

- Jeg brød sammen og havde svært ved at være på arbejde den dag. Følelsesmæssigt var det en rigtig lang dag, siger hun til TV 2.

En hverdag med smerter

I denne uge skulle Pernilla Vad endelig have haft den sidste tarmoperation efter et ni år langt sygdomsforløb.

Konkret betyder lidelsen, der stammer fra en fejloperation i 2011 for en tarmsygdom, at hun er træt og har mange smerter i hverdagen. Desuden har hun svært ved at spise, og der er meget lidt overskud til familie og arbejdsliv.

Det betyder blandt andet, at Pernilla Vad, der selv arbejder som sygeplejerske, kun kan arbejde to dage om ugen.

For Pernilla Vad har det været en lang mental proces at holde modet oppe i de mange år, hun har kæmpet med sygdommen. For hende var operationen, som hun har kæmpet længe for at få, et lys for enden af tunnellen.

- Da jeg så fik at vide, at det ikke kom til at ske alligevel, var der bare ikke noget at holde fast i. Efter alt det, jeg har været igennem, var bægeret bare fyldt op, siger hun og tilføjer:

- I forvejen gør sygdommen, at jeg har svært ved at være der for min familie og passe mit arbejde. Det er nogle store konsekvenser.

Konsekvenser, som hun havde håbet, at operationen ville befri hende for.

- Jeg synes ikke, strejken er det værd

Pernilla Vad arbejder som sygeplejerske, men er ikke medlem af Dansk Sygeplejeråd, hvis medlemmer lige nu strejker. Og selvom sygeplejerskestrejken nu går ud over hende selv, kan hun godt forstå, at hendes kolleger er utilfredse med Tjenestemandsreformen og vil have mere i løn.

Alligevel bakker hun ikke op om strejken.

- For mig kan lønnen ikke gøres op med de helbredsmæssige konsekvenser, strejken har for mange mennesker. Jeg synes ikke, at det er det værd – og slet ikke efter en pandemi, siger hun.

Hos Dansk Sygeplejeråd er man kede af, at strejken går ud over borgere som Pernilla Vad.

- Men vi bliver bare nødt til at sige, vi kæmper for fremtidens sundhedsvæsen, siger Anni Pilgaard, som er første næstformand i Dansk Sygeplejeråd og tilføjer:

- Kroner og ører kommer før patienter i denne her situation, fordi det er det eneste middel, vi har tilbage. Vi har forhandlet, vi har været i Forligsinstitutionen, vi har virkelig ønsket en fredelig lønaftale. Men arbejdsgiverne har bare siddet på hænderne og sagt, at det ikke kan lade sig gøre.

Pernilla Vad går nu en usikkerhed tid i møde.

- Mit håb det er, at regeringen griber ind, og at strejken ophører så hurtigt som muligt. Så kan jeg få en ny tid til en operation, så mit liv kan blive lidt mere normalt igen, og jeg kan være der for min familie.

Regeringen har dog foreløbig afvist at gribe ind i konflikten.