Samfund

Demente ramt af frygtet variant - snart dominerer den i Danmark

TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

I dag er 235 borgere smittet med den langt mere smitsomme Delta-variant af coronavirus. Det tal ventes at stige.

På et bosted i Randers er det nu forbudt at få besøg efter et udbrud af coronavirus.

To ansatte og to beboere på Botilbuddet Kastanjebo er smittet med Delta-varianten af coronavirus. Det skriver TV 2 Østjylland.

Denne variant blev fundet i Indien og er markant mere smitsom end den oprindelige coronavirus.

Kastanjebo er et botilbud for udviklingshæmmede med demens.

Der er 14 beboere på bostedet, som er fordelt på to afdelinger, men da en af de smittede beboere er meget kontaktsøgende i sin adfærd, regnes alle beboere som nære kontakter.

Alle bortset fra den ene af de smittede beboere er færdigvaccinerede.

Snart den dominerende variant

Delta-varianten er fundet flere steder i landet, og foreløbig er 235 borgere smittet med Delta-varianten herhjemme.

1. april blev den første person i Danmark testet positiv for Delta-varianten. I dag finder man den i omtrent 5,5 procent af nye smittede, men eksperter forventer, at den bliver dominerende i Danmark.

Siden april har smittekæderne været korte og rejserelaterede. Men der er også samfundssmitte. Det har man set de seneste uger, og der forventes flere udbrud hen over sommeren. Det siger direktøren i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri, på et pressemøde tirsdag.

- Vores strategi er at forsinke eller forhale processen, så vi får vaccineret flest mulige danskere, siger hun.

Velvaccinerede lande sat under pres

Andre lande som eksempelvis Storbritannien oplever netop nu stigende smittetal, selvom de har vaccineret flere borgere end i Danmark.

Deres problem er netop Delta-varianten, der har nemmere ved at sno sig uden om vaccinerne og smitte selv fuldt vaccinerede borgere.

Den mere smitsomme variant er nu årsagen til 99 procent af alle smittetilfælde i Storbritannien, der har vaccineret halvdelen af borgerne med vaccinen fra Astra-Zeneca. En vaccine som ikke er en del af det danske vaccineprogram.

Israel er et af de lande i verden, hvor flest mennesker er blevet vaccineret mod covid-19. Der er størstedelen af borgerne blevet stukket med vaccinen fra Pfizer/BioNTech, men der er nu flere meldinger om, at vaccinerede også bliver syge af covid-19.

For eksempel på en skole for børn med særlige behov nord for Tel Aviv, hvor mindst 20 personer fra personalet er blevet smittet med den indiske variant. Halvdelen af dem var vaccineret.

Opfordrer danskere til at lade sig teste

Derfor opfordrer de danske myndigheder til fortsat at lade sig teste, hvis man har symptomer.

- Vi er nødt til at være over det hele tiden. Derfor er det afgørende, at man bliver testet, siger direktøren i Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.

WHO sagde lørdag, at de forventer, at Delta-varianten er på vej til at blive den dominerende variant globalt.