Samfund

Sygeplejersker strejker over hele landet: - De er færdige med fine ord og honninghjerter

Strejkende sygeplejersker demonstrerer for at markere deres utilfredshed med lønvilkårene.

Sygeplejerskernes strejke rammer nu den første hverdag, og det gør den med demonstrationer over hele landet.

I Esbjerg var cirka 70 sygeplejersker samlet på en bro fra morgenstunden af, hvor de med bannere, skilte og kampråb forsøger at råbe deres medborgere og politikerne på Christiansborg op.

- Vi skal have mere i løn, og vi skal indhentet det lønefterslæb, som vi har kæmpet med i flere år, siger Camilla Weber, der er kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd Syddanmark, til TV 2.

Det er ikke første gang, hun strejker. Hun var også med i 2008, hvor budskaberne var de samme.

- Der er ikke noget at sige til, at sygeplejerskerne nu har fået nok. De er færdige med fine ord og honninghjerter. Nu vil de have løn, siger Camilla Weber.

Forkastede forslag efter måneders forhandlinger

Lørdag nedlagde flere end 5000 danske sygeplejersker arbejdet.

Det skete efter sygeplejerskerne mandag i sidste uge forkastede den nye overenskomst, som Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Danske Kommuner for fire uger siden forhandlede på plads i Forligsinstitutionen.

Strejken kommer efter et flere måneder langt forløb, hvor sygeplejerskerne første gang i april forkastede den overenskomst, der ellers var blevet forhandlet på plads for hele det kommunale og regionale område.

Her havde sygeplejerskerne udsigt til en lønstigning på cirka 5 procent over tre år, men med et snævert flertal stemte de nej.

Det skyldtes ifølge Dansk Sygeplejeråd blandt andet, at sygeplejerskernes løn blev sat for lavt ved Tjenestemandsreform af 1969, og de mener derfor, at de stadig halter efter resten af den offentlige sektor her i 2021.

Strejke kan vare i ugevis

Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der er chefforhandler for regionerne, har man fra arbejdsgivernes side forsøgt at imødekomme sygeplejerskerne.

- Vi har faktisk forsøgt at finde flere penge til sygeplejerskerne i overenskomstforhandlingerne, vi lavede i første omgang. Men man er nødt til at se sygeplejerskernes løn som et samlet hele, sagde han mandag for en uge siden til TV 2.

Selvom formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, selv var med til at forhandle det kasserede forslag på plads, bakker hun op om sine medlemmers protest.

- Medlemmerne har talt så klart, som de overhovedet kan, sagde hun til TV 2, kort efter overenskomsten blev forkastet.

TV 2s finanskommentator Ole Krohn forventer, at strejken kommer til at vare flere uger.

- Den socialdemokratiske regering elsker den danske model, hvor arbejdsgiverne kan lockoute, og lønmodtagerne kan strejke. Hvis man er uenige, og hvis man piller ved den fra dag ét, så har man gjort den danske model til noget, man kun har ved festlige lejligheder, siger han.

- Så jeg tror, det varer i hvert fald nogle uger, og så må vi se, om parterne bliver møre.