Coronavirus

Politikere kræver håndtrykket tilbage, men det er en dårlig idé, siger eksperter

Det er stadig for tidligt at lade håndtrykket komme tilbage i det danske samfund, siger to eksperter. Det skyldes især den indiske variant.

Sundhedsmyndighederne anbefaler stadig, at ikkevaccinerede afholder sig fra at give hånd til hinanden.

Men står det til flere af Folketingets politikere, skal det være slut.

Hvis vi giver slip på de den sidste fornuftige adfærd, kan vi i august skulle lukke ned

Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi

Både Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, og formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, vil nemlig have håndtrykket tilbage. Det fortæller de til DR.

- Den anbefaling skal pakkes væk. Vi er så langt nede i smitten i øjeblikket, og der er nu så mange vaccinerede, at det begynder at blive lidt skørt, at Sundhedsstyrelsen stadig tror, at danskerne ikke kan bruge deres sunde fornuft, siger Pernille Vermund.

Men på trods af de lave smittetal er det ifølge to eksperter langtfra tiden til igen at hilse med hånden.

Det siger blandt andre professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos.

- Vi har stadig en smittespredning, og vi har den indiske variant, som er på vej ind i det danske samfund. Så tiden er altså ikke til det, siger han til TV 2.

50 procent risiko for at bære smitten videre

Giver man hånd til én, der har mikroorganismer som coronavirus på hænderne, er der en anseelig risiko for at bære smitten videre.

Det viser undersøgelser med smittefarlige bakterier på hospitaler, fortæller Hans Jørn Kolmos:

- Som hovedregel er risikoen for at føre smittefarlige mikroorganismer videre cirka 50 procent, hvis du ikke vasker hænder. Og det er i øvrigt det samme, hvis du rører ved overflader med smitte.

Det vides ikke med sikkerhed, om det tal også gælder for coronavirus. Men ifølge professoren udgør håndtryk under alle omstændigheder ”en betragtelig smitterisiko".

Hans Jørn Kolmos understreger, at det stadig står danskerne frit for at bestemme, om de vil give hånd eller ej. Men alligevel opfordrer han til fortsat at holde fast i den gode hygiejne.

Og det er der ifølge lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet Viggo Andreasen en god grund til.

- Det er specielt, fordi den nye deltavariant (også kendt som den indiske variant, red.) spreder sig fint i Danmark, selvom det er sommer. Så vi har behov for at dæmpe lidt på, hvor hurtigt den vokser, siger han.

Indisk variant bekymrer stadig

Selvom smittetallet fortsat falder, står Danmark ifølge Viggo Andreasen i en helt anden situation end sidste sommer.

- Vi har at gøre med nogle markant mere smitsomme vira, og derfor er vi faktisk nødt til at være mere forsigtige end sidste år. Særligt dem, der ikke er fuldt vaccinerede, siger han.

Og ifølge epidemiologien er den bekymring ikke bare bygget på beregninger.

Mandag måtte England, der ellers er længere fremme i vaccinationen end Danmark, udskyde sin genåbning, efter at smittetilfældene med den mere smitsomme indiske variant steg med 64 procent på en enkelt uge.

I Danmark er forekomsten af delta-varianten siden sidste uge firdoblet. Den er gået fra 0,5 procent af alle prøver i sidste uge til 2 procent i denne uge.

Og ifølge Viggo Andreasen er frygten, at den indiske variant kan vokse sig så stor, at den til efteråret kan starte en helt ny bølge blandt de ikkevaccinerede.

- Hvis vi giver slip på den sidste fornuftige adfærd, kan vi i august skulle lukke ned for samfundet, fordi deltavarianten er vokset så hurtigt, siger han.

Sprit af, hvis du giver hånd

Kan man ikke lade være med at give hånd, er det derfor vigtigt at spritte hænderne af bagefter, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Han understreger dog, at det stadig er ”decideret uklogt” at hilse på en fremmed med et håndtryk.

Selvom håndtrykket kan spores helt tilbage til oldtiden, var det nemlig selv før coronaen en decideret smittebombe.

- Hvorfor er forkølelser og diarrésygdomme skrumpet ind til ingenting? Det er da på grund af de hygiejniske forholdsregler, understreger han.

Vermund: Den risiko må jeg afveje med mig selv

De to eksperters vurdering ændrer dog ikke ved Pernille Vermunds holdning til sundhedsmyndighedernes anbefaling.

Efter mere end et år med coronavirus er danskerne er nemlig selv i stand til at vurdere, om de bør give hånd eller ej, mener hun.

Og derfor bør det ifølge partilederen være et personligt ansvar.

- Når jeg står over for en mand, der stikker hånden frem og gerne vil tage den risiko, så må jeg afveje med mig selv, om jeg vil det. Og jeg tror godt, at danskerne kan forvalte det ansvar, siger hun til TV 2.

Over for DR slår vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst fast, at de vil holde fast i anbefalingen om at undgå håndtryk mellem ikkevaccinerede i den nærmeste fremtid.