Samfund

Nu er strejken begyndt – tusindvis af sygeplejersker har nedlagt arbejdet

Strejken kommer, efter at sygeplejerskerne siden april har afvist flere overenskomster.

Da klokken slog 00.00 natten til lørdag, nedlagde flere end 5000 danske sygeplejersker arbejdet.

Mandag forkastede et flertal af sygeplejerskerne nemlig den nye overenskomst, som Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og Danske Kommuner for fire uger siden forhandlede på plads i Forligsinstitutionen.

Vi sætter hælene i, for vi vil have en lønmæssig anerkendelse

Inger Birch, sygeplejerske

Og fordi det siden da ikke er lykkedes parterne at samle opbakning til en ny aftale, er sygeplejerskerne nu gået i strejke.

En af dem er Inger Birch, som lørdag vil demonstrere med sine kolleger på gågaden i Viborg.

- Det er da et dilemma for sygeplejerskerne, for vi er der jo for patienterne. Men jeg må også bare sige, at den her gang har sygeplejerskerne fået nok, siger hun til TV 2.

Hvilke sygehuse der vil blive omfattet, kan du se her.

- Vi sætter hælene i

Strejken kommer efter et flere måneder langt forløb, hvor sygeplejerskerne i april forkastede den overenskomst, der ellers var blevet forhandlet på plads for hele det kommunale og regionale område.

Her havde sygeplejerskerne udsigt til en lønstigning på cirka 5 procent over tre år, men med et snævert flertal stemte de nej.

Det skyldtes ifølge Dansk Sygeplejeråd blandt andet, at sygeplejerskernes løn blev sat for lavt ved den såkaldte tjenestemandsreform i 1969 og derfor stadig halter efter resten af den offentlige sektor.

I et forsøg på at forhindre strejken landede et forslag, der mandag også blev nedstemt.

Det indeholdt stadig ikke en lønstigning, men i stedet blandt andet en lønkomité, der skulle se nærmere på lønstrukturer på det offentlige arbejdsmarked.

- Vi sætter hælene i, for vi vil have en lønmæssig anerkendelse. Og vi går benhårdt efter, at det den her gang er vores grundløn, der skal hæves, siger Inger Birch.

Overvejer at udtage flere til strejke

Selvom formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, selv var med til at forhandle det kasserede forslag på plads, bakker hun op om sine medlemmers protest.

- Medlemmerne har talt så klart, som de overhovedet kan. De har sendt et meget tydeligt signal, som vi bliver nødt til at lytte til og handle på, sagde hun mandag til TV 2.

Ifølge Grete Christensen er det dog ikke til at sige, hvor længe konflikten vil vare.

Allerede mandag understregede hun, at man overvejer at udtage endnu flere sygeplejersker til strejke.

Puslespillet er ikke gået op

Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der er chefforhandler for regionerne, har man fra arbejdsgivernes side forsøgt at imødekomme sygeplejerskerne.

- Vi har faktisk forsøgt at finde flere penge til sygeplejerskerne i overenskomstforhandlingerne, vi lavede i første omgang. Men man er nødt til at se sygeplejerskernes løn som et samlet hele, sagde han mandag.

Han understreger, at lønnen for sygeplejerskerne forhandles som en samlet ramme, der gælder for alle offentligt ansatte.

Og i det puslespil har det ifølge regionernes forhandler ikke været muligt at imødekomme sygeplejerskernes krav.

- Det er jo ikke kun sygeplejerskerne, der arbejder hårdt i coronakrisen og i øvrigt leverer en fantastik indsats til daglig. Det har vi rigtig mange medarbejdere i sundhedsvæsenet, der gør, sagde Anders Kühnau.

Men spørger man Inger Birch, skal hårknuden løses højere oppe i systemet.

Derfor vil hun sammen med sine kolleger særligt forsøge at gøre politikerne på Christiansborg lydhør over for sygeplejerskernes lønkrav.

- Vi forsøger at råbe politikerne op, det er ingen hemmelighed. Vi forsøger også at få fat i borgerne for sammen med dem at rejse et krav om en bedre lønindplacering for sygeplejerskerne, siger hun.