Coronavirus

Smittede med delta-varianten firdoblet på en uge

I flere lande er delta-varianten den dominerende coronavariant.

189 personer er nu blevet konstateret smittet med delta-varianten – tidligere kendt som den indiske variant – siden den blev konstateret første gang i Danmark.

Det oplyser Statens Serum Institut.

Ifølge Troels Lillebæk, der er professor ved Københavns Universitet og afdelingschef ved Statens Serum Institut, holder man skarpt øje med varianten, der er mere smitsom end eksempelvis alfa-varianten, som tidligere hed den britiske variant.

- Samlet set er antallet af smittede med delta-varianten stadig lavt, men det er ikke usandsynligt, at den bliver den dominerende variant i Danmark, siger Troels Lillebæk.

Fredag har også WHO ifølge Reuters meldt ud, at delta-varianten er på vej til at blive den dominerende variant globalt.

Fra 0,5 procent til 2 procent på en uge

Han oplyser, at alfa-varianten stadig tegner sig for cirka 98 procent af de positive prøver i Danmark, mens delta-varianten er gået fra 0,5 procent af alle prøver i sidste uge til 2 procent i denne uge.

- Vi overvåger hele tiden alle positive prøver, så vi opdager, hvis de udvikler sig, så vi kan handle på det, siger Troels Lillebæk.

Flere andre lande er hårdt ramt af Delta-varianten.

I Portugal har man forbudt rejser ind og ud af Lissabon, fordi varianten er begyndt at brede sig. Indien og Storbritannien har også været hårdt ramt af coronavarianten, der er den dominerende i begge lande.

I Storbritannien udgør den 75 procent af de nye registrerede tilfælde.

Statens Serum Institut har tidligere været ude og sige, at varianten er 50 procent mere smitsom end Alfa-varianten.

Intensiveret smitteopsporing

Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed intensiveret smitteopsporingen.

- Det, kan vi se, har været med til at forsinke smitteudviklingen. Ligesom vi kan se, at den bliver forsinket af, at stadig flere bliver vaccineret, siger Troels Lillebæk.

Desuden bliver alle positive tests i Danmark undersøgt på to forskellige måder. Dels en såkaldt variant-PCR-test, hvor man hurtigt kan konstatere, hvilke mutationer prøven indeholder. Og så med en helgenom-segmentering, hvor man undersøger hele virus-RNA’et.

Mandag blev 848 elever sendt hjem fra Grønnevang Skole i Hillerød, efter at fire elever blev konstateret smittet med den indiske coronavariant – den såkaldte delta-variant.

- Vi kan se, at den spreder sig over hele Europa, men vi kan ikke sige, hvornår den bliver den dominerende variant herhjemme. Det forventer vi dog, at den vil blive, sagde Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut, onsdag til TV 2.

Giver hovedpine

Ifølge Sundhedsstyrelsen er de typiske symptomer på covid-19 feber, tør hoste, vejrtrækningsbesvær, tab af smags- og lugtesans, træthed og ondt i halsen. Ifølge britiske eksperter er det dog anderledes med den indiske variant.

Her tyder tal nemlig på, at hovedpine er det mest fremtrædende symptom, dernæst kommer ondt i halsen, løbende næse og feber. Og det har været medvirkende til, at de i Storbritannien har måttet udskyde deres genåbning i fire uger.

Herhjemme har det ikke påvirket restriktionerne på nuværende tidspunkt.