Samfund

Overblik: Sådan er restriktionerne på danskernes favoritrejsemål

Flere af danskernes populære rejsemål er stadig underlagt strenge coronaregler.

Selvom feriehungrende danskere snart kan rejse frit rundt i hele EU uden at skulle gå i isolation ved hjemkomst, står spørgsmålet om, hvilke nationale coronarestriktioner der stadig gælder, tilbage.

For skal man eksempelvis beholde mundbindet på, når man bevæger sig rundt i det offentlige rum i Italien? Og er det overhovedet muligt at gå på restaurant i Frankrig?

TV 2 har samlet et overblik over, hvordan situationen ser ud på danskernes foretrukne rejsemål i Europa.

Italien

I Italien er regionerne inddelt i farverne hvid, gul, orange eller rød. For hver farvekategori gælder særlige restriktioner.

På nuværende tidspunkt er ingen regioner farvet orange eller rød. Det betyder, at man frit kan bevæge sig mellem regionerne, og at alle restauranter, barer, butikker og kulturelle institutioner, såsom museer, holder åbent.

I alle regioner – uanset farve – er det obligatorisk at bære mundbind i det offentlige rum, og det gælder både inden- og udendørs. Desuden skal man holde minimum én meters afstand til andre mennesker, som man ikke bor sammen med.

I de gule regioner er der indført udgangsforbud mellem klokken 24 og 05.00, men forbuddet står til at ophøre 21. juni. Derudover skal diskoteker og natklubber stadig holde lukket, mens kasinoer og spillehaller er sat til at åbne igen 1. juli.

Grækenland

De græske coronarestriktioner gør sig gældende for hele landet.

For personer over fem år betyder det, at der skal bæres mundbind inden- og udendørs i det offentlige rum. Ligesom at der maksimalt må være tre personer i en taxa såvel som privatbil, hvis personerne ikke er i familie.

Der er også indført et udgangsforbud mellem klokken 01.30 og og 05.00.

Hvis de ovenstående regler ikke bliver overholdt, bliver man pålagt en bøde på 300 euro.

Når man rejser ind i Grækenland, er det desuden et krav, at man udfylder en elektronisk rejseformular – en såkaldt Passenger Locator Form (PLF) – senest 24 timer før afrejse.

Har man glemt at udfylde formularen, eller den ikke er udfyldt korrekt, kan man enten risikere at blive nægtet indrejse eller skulle betale en bøde på 500 euro. Formularen han findes her.

Spanien

I Spanien varierer restriktionerne også fra region til region.

For personer over seks år er det obligatorisk at bære mundbind i hele landet, når man opholder sig i det offentlige rum eller kører med offentlig transport.

Der er indført regionale kapacitetsrestriktioner – hvor mange personer, der må samles på ét sted – for restauranter, barer, butikker, biografer, teatre samt på badestrande, udendørs svømmebassiner og forlystelsesparker. Man kan få et overblik over kapacitetsrestriktionerne her.

Frankrig

Frankrig har været et af de europæiske lande med de strengeste coronaregler. Men det ser ud til, at der er lys for enden af tunellen.

Restauranterne har for eksempel fået lov til at åbne igen, dog kun med en kapacitet på 50 procent indendørs. Natklubberne skal fortsat holde lukket.

På nuværende tidspunkt er der også indført et natligt udgangsforbud i hele Frankrig. Det betyder, at man ikke må bevæge sig udenfor sit hjem mellem klokken 23.00 og 06.00, medmindre man har en gyldig grund.

En gyldig grund kan for eksempel være rejseaktiviteter i form af transport med fly, tog eller bus. I så fald skal man udfylde en attest.

Forbuddet står dog til at blive ophævet 30. juni.

Herudover er det heller ikke tilladt at forsamles flere end seks personer udendørs i det offentlige rum. Hvis man ikke overholder udgangs- eller forsamlingsforbuddet risikerer man en bøde på 135 euro.

Kroatien

Fredag sagde lederen af Kroatiens kriseteam for coronavirus, Davor Božinović , at der kommer til at gælde nye regler fra 1. juli.

Det indebærer, at personer, der er i besiddelse af det fælles EU-coronapas, gerne må forsamles uden nogen former for begrænsninger. Som det er nu, må der maksimalt være 100 personer samlet ved offentlige forsamlinger.

Derudover må cafeer med udendørs siddepladser servere for siddende gæster.

Indtil 30. juni er der forbud mod at sælge alkohol mellem klokken 24.00 og 06.00.

Hvis der ikke er mulighed for at holde en afstand på to meter udendørs og halvanden meter indendørs, er det påkrævet at bære mundbind.

Kilder: Danmark i Italien, Danmark i Kroatien, Danmark i Grækenland, Danmark i Spanien, Danmark i Frankrig under Udenrigsministeriet