Coronavirus

Ekspert ser risiko ved lempede restriktioner – men Delta-varianten ville vi alligevel næppe kunne bremse

Delta-varianten ville maksimalt kunne forsinkes, hvis man holdt fast i rejserestriktioner. Den ville alligevel få overtaget.

Når mange lande i EU- og Schengenområdet bliver farvet grønne 26. juni, risikerer vi at åbne for øget smitte.

Det er vurderingen fra Christian Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

- Det er klart den største risiko ved det her. Vi vil kunne komme til at se en øget forekomst af nogle andre varianter, og først og fremmest er det Delta-varianten, siger lektoren.

Delta-varianten er også kendt som den indiske variant. I Storbritannien er det den primære årsag til, at landet på det seneste har set øget smitte og derfor udskudt deres genåbning.

Delta-variant lukker Lissabon

Samtidig har Portugal lukket for både ind- og udrejse i hovedstaden, Lissabon, i foreløbigt to og en halv dag. Torsdag registrerede landet 928 smittetilfælde, som er det højeste siden februar.

Langt størstedelen af smittetilfældene var fundet i Lissabon og er med Delta-varianten, der er mere smitsom.

Den kommer vi også til at se i højere grad i Danmark, og selvom vi opretholdt strengere rejserestriktioner, ville den maksimalt blive forsinket, siger Christian Wejse.

Faktisk mener lektoren, at varianten helt får overtaget.

- Jeg tvivler på, at vi kan holde den for døren alligevel, og herhjemme vil det formentlig komme til at gå ligesom i Storbritannien, hvor den overtager smitten fuldstændigt, siger han.

I Storbritannien sås det først med Alpha-varianten, også kendt som den britiske variant, der fik overtaget fra de oprindelige varianter. Nu ser vi, at Delta-varianten overtager fuldstændigt.

Lektor: Vi har plads til øget smitte

Men Christian Wejse er relativt rolig, når han bliver spurgt, om Danmark er klar til så markant en lempelse af rejserestriktionerne.

- Der, hvor vi er nået til nu i epidemien med et højt antal vaccinerede og et væsentligt lavere dagligt smittetal, tror jeg godt, at vi kan bære den øgede smitte, som det her risikerer at medføre, siger han.

Han mener, at antallet af vaccinerede, det faldende smittetal og et lavere antal indlagte er med til at give de frihedsgrader, der tillader at lempe yderligere.

Men vi skal stadig være på vagt.

- Vi er ikke der, hvor vi bare kan være ligeglade, fordi der er selvfølgelig stadig potentiale til at risikere større udbrud blandt ikke-vaccinerede. Men vi har en betydelig del af befolkningen, der er immune, siger han.

Gule lande bliver grønne

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyste torsdag, at restriktionerne for både ind- og udrejse bliver lempet efter en aftale med alle Folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige.

Ved rejse i Europa skal man ikke længere fremvise test før hjemrejse eller i isolation, når ferien er slut. Det eneste krav er et gyldigt coronapas.

Samtidig lempes de danske indrejserestriktioner, og det betyder, at EU-borgere ikke skal gå i isolation ved indrejse i Danmark, så længe de kan fremvise et gyldigt coronapas.

I aftalen fremgår det, at den grønne farve i rejsevejledningerne genindføres for EU- og Schengenlande. Det indebærer, at de EU- og Schengenlande og regioner, som i dag er gule, bliver grønne, og de, som er orange, bliver gule.