Coronavirus

Delta-varianten spreder sig i Europa: Særligt ét land er hårdt ramt

Knap 8 procent af de sekventerede positive prøver i Portugal i de seneste ti uger er af delta-varianten.

Hvis du frygter at blive ramt af den indiske variant af coronavirus, også kaldet delta-varianten, kan det godt være, at du skal tænke dig om en ekstra gang, hvis du har besluttet at tage til Portugal i sommerferien.

Portugal er et af de europæiske lande, der er hårdest ramt af delta-varianten, viser tal fra EU's Center for Sygdomskontrol og -forebyggelse (ECD).

Delta-varianten menes at være mere smitsom end de andre kendte varianter. Fredag har WHO ifølge Reuters meldt ud, at delta-varianten er på vej til at blive den dominerende variant globalt netop grundet den øgede smitsomhed.

I de seneste ti uger har man på tværs af de 27 EU- og EFTA-lande sekventeret positive tests for coronavirus. Her topper Portugal listen over lande, hvor delta-varianten har spredt sig mest. EFTA er en frihandels-organisation, som blandt andet har Norge som medlemsland.

Ud af Portugals i alt 1701 positive tests for coronavirus, har de 135 vist sig at være Delta-varianten. Det svarer til 7,94 procent, og det er det højeste tal af alle.

Situationen i Portugal har betydet, at myndighederne i landet har lukket hovedstaden Lissabon for ind- og udrejse mellem hovedstadens 18 kommuner og resten af landet fra fredag til mandag.

Der er stor forskel på, hvor mange positive coronatests, som bliver sekventeret i de forskellige lande.

Her skal man være opmærksom på, at Portugal er et af de lande, hvor relativt færrest tests – 1701 – er blevet sekventeret i løbet af de ti uger.

Til sammenligning er der i Danmark blevet sekventeret 37.687 positive coronatests i perioden – 84 af dem er af Delta-varianten. Det svarer til en procentandel på 0,22.

Andel steget de seneste uger

Ifølge tallene fra ECD er i alt 230.323 positive tests for coronavirus blevet sekventeret i de 27 lande i de seneste ti uger, og af dem har i alt 1884 vist sig at være af delta-varianten. Det svarer til en procentandel på under 1 procent.

Men tallene fra ECD viser også, at andelen af sekventerede positive tests, som viser sig at være af delta-varianten, er steget i mange lande i de senere uger.

I Portugal, hvor man altså skal være opmærksom på, at antallet af sekventerede positive tests er meget lavt i forhold til flere andre EU-lande, er delta-varianten i de seneste uger blevet den dominerende variant.