70 procent ikke længere nok til at opnå flokimmunitet – derfor vil SST vaccinere store børn
Den smitsomme indiske deltavariant forventes at sprede sig, og det ændrer trusselsbilledet.
Selvom 70-75 procent af befolkningen bliver færdigvaccineret, er det ikke tilstrækkeligt til at bevare epidemikontrollen i Danmark, når vi går ind i vinteren, og man medregner nye varianter af coronavirus.
Sådan lyder vurderingen fra Sundhedsstyrelsen på torsdagens pressemøde, hvor direktør Søren Brostrøm forklarede beslutningen om, at coronavaccinen nu skal tilbydes 12-15-årige.
- Vi har brug for ekstra befolkningsimmunitet, sagde Søren Brostrøm.
Flere varianter gør deres indtog
Årsagen skal findes i, at flere coronavarianter nu gør deres indtog i Danmark – blandt andet den smitsomme deltavariant.
På pressemødet gav Søren Brostrøm udtryk for, at Sundhedsstyrelsen ikke ser det som en hensigtsmæssig strategi at lade epidemien rase i en bestemt befolkningsgruppe, for at de 12-15-årige langsomt kan opnå immunitet på den måde.
- Vi får en hurtig, kontrolleret og meget effektiv immunitet med de her vacciner, siger Søren Brostrøm og tilføjer, at vaccinerne er 100 procent effektive til børn.
Han understreger, at anbefalingen om at vaccinere børn skyldes, at Danmark har brug for mere immunitet, når vi kommer ind i vintersæsonen og måske allerede i efterårssæsonen.
Halvdelen af befolkningen er vaccineret
Om et par dage runder vi, at over halvdelen af den danske befolkning er vaccineret mod coronavirus. Og myndighederne skulle gerne være færdige med at vaccinere alle ti målgrupper engang i september, lød det fra Søren Brostrøm.
Til den tid vil 83 procent af befolkningen være tilbudt en vaccine. Ikke alle takker ja, men der er en høj tilslutning, hvilket betyder at 70-75 procent af befolkningen da vil være vaccineret.
Alligevel vurderer de danske sundhedsmyndigheder nu, at det ikke er nok.
Mangler data
Det bliver frivilligt, om forældre vil lade deres børn i alderen 12-15 år vaccinere.
Aldersgruppen bliver en ny målgruppe 11 i vaccinationsplanen, som vil bestå af cirka 250.000 personer.
Det vil være årgang 2005, der først bliver inviteret til et stik. Her vil en del dog allerede være vaccineret, fordi de er fyldt 16 år.
Udover at være effektive hos den yngre målgruppe, vurderes vaccinerne også at være sikre. Her har Sundhedsstyrelsen dog endnu ikke et fuldstændigt datagrundlag.
- Vi vil gerne have lidt mere data, særligt når det handler om børn, lød det fra Søren Brostrøm på pressemødet.
Forventningen er, at der kommer mere data hen over sommeren. Det skyldes, at andre lande – særligt USA – er i gang med at vaccinere børn i den alder.
Bryder med dansk tradition
Baggrunden for beslutningen om at vaccinere 12-15-årige er, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) 28. maj godkendte vaccinen til børn fra 12 år og opefter. Hidtil har vaccinen kun været godkendt til brug fra 16 år og op i EU.
Lige siden EMA godkendte og anbefalede vaccinen til 12-15-årige, er det blevet diskuteret heftigt herhjemme, om Danmark skal følge trop.
Flere eksperter mener, at vi bryder en forsigtig dansk vaccinetradition, hvis vi vælger at tilbyde vaccinen til flere af de yngste.
Vacciner tilbydes nemlig primært, når de er til fordel for den vaccinerede selv, men da børn generelt ikke bliver alvorligt syge af coronavirus, vil det primære formål være at mindske smittespredningen for at beskytte ældre og sårbare.