Samfund

SSI forsvarer sig mod politikeres kritik

Statens Serum Institut (SSI) er af politikere blevet beskyldt for at være for pessimistiske i deres beregninger.

Medlemmer af Statens Serum Instituts ekspertgruppe har fået nok.

Gruppen har gennem coronakrisen regnet på pandemiens udvikling og forsøgt at forudsige smittetal og indlæggelser, og løbende har der været kritik af estimaterne.

Men en artikel i Politiken fra 10. juni har fået bægeret til at flyde over. Her udtaler flere politikere fra blå blok, at tilliden til SSI er nedadgående, fordi instituttets beregninger for mange gange har ramt ved siden af.

I selvsamme avis har fem eksterne medlemmer af ekspertgruppen i SSI derfor onsdag svaret igen. I et debatindlæg skriver de, at det er ”trist”, når politikere gerne vil have eksperter til at regne på coronakrisens udvikling, når de derefter kritiserer beregningerne, ”når de ikke passer ind i deres egen politik”.

- Et skridt mod brasilianske tilstande

Troels Christian Petersen er lektor i eksperimentel partikelfysik og blandt afsenderne af debatindlægget. Han mener, at politikernes kritik virker politisk motiveret fremfor fagligt funderet.

- Det underminerer det at have og stole på eksperter. Når vi ser på lande som Brasilien og USA, der ikke har villet stole på eksperter, er coronakrisen jo gået virkelig dårligt. Det her er et skridt mod brasilianske tilstande, siger han til TV 2.

Kritikken fra blå blok i Politikens artikel lød især, at SSI's beregninger har været for pessimistiske. Som eksempel nævnes det, at instituttet i februar forudsagde, at der i midten af april ville være omkring 870 coronaindlæggelser.

Et estimat, SSI senere gik bort fra, da indlæggelsestallene landede på omkring en fjerdedel.

Ser blot vurderinger som indspark

I Politikens artikel udtalte Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, at det kunne ses som ”et afgørende brud på”, hvor meget vægt politikerne skal give vurderinger fra Statens Serum Institut.

- Efter de 870 ses det, de siger, måske mere blot som et indspark. Og nu skræller jeg det væk, når de giver udtryk for bekymring med alle de superlativer, der kommer i medierne, sagde han.

Fra Det Konservative Folkepartis sundhedsordfører, Per Larsen, lød det, at SSI bør være bedre til at justere sine modeller.

- Man plejer jo at sige, at hvis der i et orienteringsløb er uoverensstemmelser mellem terræn og kort, så skal man skal følge terrænet. Det, synes jeg ikke, SSI har været gode nok til, sagde han til Politiken.

Vanskeligt at forudsige virus

Til TV 2 uddyber Per Larsen onsdag, at han mener, SSI burde lave have lavet en ny prognose, da den gamle ikke holdt stik. Hvilket han mener, man hurtigt kunne konkludere.

Han køber ikke Troels Christian Petersens bekymring om, at kritikken skulle være politisk motiveret, eller at politikerne underminerer eksperterne.

- Men prognoserne skal jo være så valide som muligt. I og med det handler om biologi og virus, er det jo vanskeligt at forudsige, men når tingene ændrer sig, så skylder man også at rette til, siger den konservative sundhedsordfører.

DMI har også svært ved månedlange forudsigelser

Troels Christian Petersen fra ekspertgruppen medgiver, at nogle af SSI's estimater har ”været mere præcise end andre”.

Men han minder om, at estimater på en pandemis udvikling indeholder uforudsigelige parametre som eksempelvis adfærd, politikernes indgriben, testniveau og nedlukninger.

- Vores forudsigelser har jo både en lav og høj margen på grund af store usikkerheder. Og i tilfældet med indlæggelserne tog politikerne nogle forholdsregler, der gjorde, at tallet heldigvis endte lavt, siger han.

Derudover hæfter han sig også ved, at forudsigelserne ofte strækker sig over flere måneder.

- I foråret blev vi bedt om at komme med forudsigelser to måneder frem. Det har DMI også problemer med, og så kommer de med noget større usikkerhed. Man spørger heller ikke Finansministeriet, hvad der er i statskassen om ti år.

Blandt de kritiske politiske røster i Politikens artikel var også Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliances Ole Birk Olesen. TV 2 har forgæves forsøgt også at få en kommentar fra dem og Martin Geertsen fra Venstre.