Coronavirus

Rejserestriktionerne lempes markant: - Vil gøre en kæmpe forskel

Samtidig skal EU-borgere ikke længere gå i isolation, når de kommer til Danmark.

Fra 26. juni kan danskerne frit rejse i hele EU uden at skulle fremvise test før hjemrejse eller skulle i isolation, når ferien er slut. Det eneste krav er et gyldigt coronapas.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod, efter der er landet en aftale, som alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige står bag.

- Det vil gøre en kæmpe forskel for danskerne, der nu kan rejse trygt, sikkert og frit i Europa, siger Jeppe Kofod til TV 2.

Samtidig lempes de danske indrejserestriktioner, og det betyder, at EU-borgere ikke skal gå i isolation ved indrejse i Danmark, så længe de kan fremvise et gyldigt coronapas.

- Det er virkelig glædeligt, at vi kan byde turister velkommen igen. Det kommer til at betyde alverden for dansk erhvervsliv, siger han til TV 2.

Det er superpositivt, at europæere kan komme til Danmark uden at skulle i isolation

Kristian Nørgaard, brancheforeningen Horesta

Farvekortet ændres totalt

De lempede indrejserestriktioner er en del af den aftale, som EU's medlemslande tidligere har indgået omkring fælles rejserestriktioner og et fælles EU-coronapas.

I aftalen fremgår det, at den grønne farve i rejsevejledningerne genindføres for EU- og Schengenlande. Det indebærer, at de EU- og Schengenlande og regioner, som i dag er gule, bliver grønne, og de, som er orange, bliver gule.

Den grønne farve har ikke været set i næsten halvandet år, siden før coronavirus brød ud.

Som europakortet ser ud lige nu, er der en del lande, som er gule og orange. De vil fra 26. juni ændre farve til henholdsvis grøn og gul.

Godt nyt for turistbranchen

De nuværende indrejserestriktioner i Danmark tager især hårdt på turistbranchen.

Ifølge Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i brancheforeningen Horesta, har udenlandske turister bevidst fravalgt Danmark som rejsemål på grund af kravet om isolation ved indrejse.

Derfor glæder det ham også, at politikerne har valgt at lempe restriktionerne.

- Det er superpositivt, at europæere kan komme til Danmark uden at skulle i isolation, siger han til TV 2.

Jeg er bekymret for, at det kan komme til at gå for stærkt

Jan Pravsgaard, professor

Kristian Nørgaard mener dog ikke, at det er nok blot at lempe restriktionerne. Der skal også gøres en aktiv indsats for at markedsføre Danmark.

- Politisk er der et ansvar for at fortælle, at Danmark er åbent for turister, og at det er sikkert at rejse hertil, siger han.

Overordnet tror Kristian Nørgaard på, at lempelserne vil betyde flere turister til Danmark, men han har svært ved at tro på, at alt tabt kan blive indhentet.

Bekymring for stigende smitte

Det er dog ikke alle, som ser positivt på de nye meldinger.

Professor i immunologi på Københavns Universitet Jan Pravsgaard er nervøs for udsigten til flere turister:

- Lige nu kan vi godt følge med, men jeg er bekymret for, at det kan komme til at gå for stærkt, hvis alt for mange turister lidt for frit kommer ind i landet - coronapas eller ej - og bærer smitten med sig.

Et coronapas og en vaccination er nemlig ikke en garanti for, at man ikke er smittet, forklarer Jan Pravsgaard.

Han mener, vi er midt i et kapløb, der handler om, hvor hurtigt vi kan nå at få rullet vaccinerne ud i forhold til, hvornår vi begynder at få samfundssmitte i Danmark med den frygtede Delta-variant.

Statens Serum Institut har oplyst, at den indiske mutation formentlig vil blive den dominerende coronavirus i Danmark, og at det kun er et spørgsmål om hvornår.

Senest blev 848 elever sendt hjem fra Grønnevang Skole i Hillerød, efter at fire elever blev konstateret smittet med den indiske coronavariant.