Samfund

Flyverskjul redder ikke UEFA, siger ekspert

- Det dummeste, UEFA kan gøre, er at gemme sig. Hvis man står frem, så er vi hurtige til at at tilgive fejl, mener kommunikationsekspert.

Der har været tavshed på linjen fra UEFA, siden det i lørdags blev afgjort, at det danske og finske landshold skulle spille de to landes EM-åbningskamp færdig, efter Christian Eriksen var kollapset på banen.

Beslutningen er ellers blevet kritiseret fra flere kanter - her i blandt de danske landsholdspillere, deres træner Kasper Hjulmand og senest formanden for DBU, Jesper Møller, der også er dansk repræsentant i UEFA.

- Jeg er enig med landstræneren og spillerne i, at kampen ikke burde være genoptaget. Det var en forkert beslutning og helt uholdbart, at spillerne skulle på banen så kort tid efter den forfærdelige oplevelse, siger Jesper Møller i dag.

Afviser UEFAs påstand

Men på trods af den massive kritik mod UEFA har fodboldorganisationen ikke svaret på kritikken. Kun en enkelt gang siden kampen i lørdags har UEFA svaret på henvendelser fra TV 2.

Søndag fik TV 2 følgende skriftlige svar fra UEFA:

- UEFA accepterede at genoptage kampen mellem Danmark og Finland efter forespørgsel fra spillerne på begge hold, skriver UEFA til TV 2 SPORT.

Og det er altså en påstand, som landsholdstræner Kasper Hjulmand efterfølgende har afvist på det kraftigste.

- Jeg var der. Det er indiskutabelt, at vi var under et pres og i et dilemma. Der var to muligheder. Og det er helt forkert at tro, at det var os, som ville spille videre som det første ønske, sagde Hjulmand på et pressemøde tirsdag.

Intet interview trods flere henvendelser

Men siden søndag har der altså været stilhed fra UEFA. TV 2 har ellers ved flere lejligheder kontaktet UEFA både skriftligt, telefonisk og ved at banke på organisationens dør i Geneve i Schweiz.

Så sent som i dag har TV 2 telefonisk forsøgt at få et interview om den beslutning, der blev taget i lørdags og den kritik, den har ført med sig.

Da TV 2s reporter ringer op og får fat i en pressemedarbejder, får hun i første omgang at vide, at hun kan sende en mail. Da pressemedarbejderen bliver spurgt ind til, hvorfor det, trods flere forsøg, endnu ikke er lykkedes TV 2 at få et fysisk eller telefonisk interview, lyder svaret:

- Vi har allerede kommunikeret meget om denne sag. Vi har sagt, hvad vi mener, og vi har ikke en talsperson, der kan stille op. Hvis du har nogle spørgsmål, så er du velkommen til at sende os en mail, siger pressemedarbejderen, som tilføjer:

- Og så vil vi med glæde besvare enhver forespørgsel, som vi får.

Efterfølgende sender TV 2 en mail afsted med en forespørgsel om et interview, men også denne gang bliver det et afslag fra UEFA med begrundelsen, at de ikke giver flere interviews om sagen.

Kommunikationseksperter: En dårlig strategi

Hvis man spørger kommunikationsekspert Henrik Bjerrumgaard, som er chefrådgiver og stifter af kommunikationsvirksomheden White Cloud, bekræfter UEFA's kommunikationsstrategi den opfattelse, mange har af organisationen - at den er gammeldags og ikke følger med tiden.

For ham kommer det ikke som en overraskelse, at UEFA er gået i flyverskjul.

- Det er altid en mulighed at gå i kommunikativt flyverskjul, når man har en dårlig sag. Som regel går sagerne jo væk med tiden. Men lige i dette tilfælde mener jeg, at det ville være bedre for dem at melde ud, siger han og tilføjer, at netop på et tidspunkt som nu kan flyverskjulsmodellen gå hen og være en udfordring for UEFA.

- Vi står midt under EM, hvor journalisterne rent faktisk har adgang til organisationen på for eksempel pressemøder. De kan jo ikke gemme sig, og derfor er det en dårlig strategi for dem at forsøge at undvige, siger han og sammenligner strategien med en politiker, der forsøger at gemme sig under en valgkamp.

Henrik Bjerrumgaard mener, at UEFA allerede har indset, at de begik en fejl i lørdags, da de præsenterede det danske landshold for to valg. Derfor mener han, at den begavede løsning ville være at melde det ud.

Den holdning bakker Mads Byder, som er stifter af Help PR, op om.

- Det dummeste, de kan gøre, er at gemme sig. Hvis man toner rent flag, så er vi hurtige og villige til at tilgive fejl.

Ros til DBU's kommunikation

Mads Byder mener, at UEFA's kommunikationschef burde kigge mod andre og mere moderne organisationer og deres mere åbne strategier. For eksempel sender han en stor ros til DBU, som var hurtige til at melde ud om deres standpunkt.

- DBU ville have fået langt mere negativ omtale, hvis de ikke havde kommunikeret om det her. De har nu fået en masse medvind, fordi de har spillet med åbne kort.

Kan give ridser i lakken hos UEFA

Både Henrik Kjerrumgaard og Mads Byder mener, at sagen vil kunne give ridser i lakken hos UEFA.

- Det her EM vil blive husket for Christian Eriksen, og derfor er det ikke noget, der bare lige går væk. Sagen bidrager til et allerede dårligt image, siger han og tilføjer:

- UEFA havde alle muligheder for at fremstå menneskelige her, men den chance forpassede de.

Mads Byder mener, at især DBU's formand Jesper Møllers udmelding om, at danskerne aldrig skulle have spillet kampen færdig i lørdags, kan få konsekvenser hos UEFA.

- UEFA er afhængige af de nationale forbund, og hvis de først begynder at stille sig på hælene, så kan de blive et problem for dem. Og med den udmelding Jesper Møller kom med i dag, viste DBU, at de hellere vil holde med folket end med UEFA.