Coronavirus

Borgmester med bøn til borgere efter udbrud med delta-variant

Den indiske variant har andre symptomer end de tidligere varianter, og mange tror derfor, at de kun er forkølet.

Mandag blev 848 elever sendt hjem fra Grønnevang Skole i Hillerød, efter at fire elever blev konstateret smittet med den indiske coronavariant – den såkaldte Delta-variant.

Og både de nære kontakter til de smittede og de nære kontakters nære kontakter skulle også i isolation.

Selvom der indtil onsdag kun er registreret mellem fem og ti smittetilfælde med den nye variant i Hillerød, så er det vigtigt, at smittespredningen bliver stoppet. Det siger byens borgmester, Kirsten Jensen.

- Vi er rundt og banke på døre og opfordre borgerne til at lade sig teste. Samtidigt er det vigtigt, at de folk, der er i karantæne, bliver i karantæne, siger hun til TV 2.

Pop-up vaccination

Tirsdag opfordrede Styrelsen for Patientsikkerhed beboere i boligområderne Kongevænget I og II i Hillerød til at lade sig teste.

Og det kommer ikke til at være et problem.

- Boligområdet er kendetegnet ved, at der bor mange mennesker, men også ved, at der er et stærkt civilsamfund. Vi har før bedt om det samme, og der gik det virkelig godt, siger Kirsten Jensen.

Samtidigt gør hun klart, at hun vil tale med de relevante myndigheder i forhold til en vaccinationsordning, som de har i Tingbjerg ved København. Her kan borgerne møde op uden tidsbestilling og blive vaccineret.

Bekymret for Delta-dominans

Der er i alt fundet 154 tilfælde i Danmark, men antallet af tilfælde har været stigende de seneste uger. Og selvom den såkaldte Delta-variant stadig er på et lavt niveau i Danmark, så gør de danske sundhedsmyndigheder alt, de kan, for at bremse smittespredningen yderligere.

- Vi kan se, at den spreder sig over hele Europa, men vi kan ikke sige, hvornår den bliver den dominerende variant herhjemme. Det forventer vi dog, at den vil blive, siger Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut, til TV 2.

Den indiske variant vil blive den dominerende i Danmark. Video: Albert Schmidt Møller

I Storbritannien udgør Delta-varianten nu 75 procent af de nye registrerede smittede, men så alvorligt er det slet ikke herhjemme på nuværende tidspunkt.

- Vi er slet ikke i samme situation, hvor der sker en fordobling fra uge til uge. Derfor mener jeg heller ikke, at der er brug for yderligere restriktionerne nu. Vi er stadig et sted, hvor vi kan forsinke udbredelsen – forhåbentligt indtil vi har vaccineret så mange som muligt, siger Tyra Krause Grove.

Virus opfører sig anderledes

Ifølge Sundhedsstyrelsen er de typiske symptomer på covid-19 feber, tør hoste, vejrtrækningsbesvær, tab af smags- og lugtesans, træthed og ondt i halsen. Ifølge britiske eksperter er det dog anderledes med den indiske variant.

Her tyder tal nemlig på, at hovedpine er det mest fremtrædende symptom, dernæst kommer ondt i halsen, løbende næse og feber. Og det har været medvirkende til, at de i Storbritannien har måtte udskyde deres genåbning i fire uger.

- Folk tror måske, at de kun har en slags sæsonforkølelse, og så deltager de stadig i fester. Vi tror, at det giver brændstof til en stor del af problemet, sagde den britiske premierminister Boris Johnson i den forbindelse.