Coronavirus

Virus opfører sig anderledes nu – et af symptomerne er en løbende næse, siger britisk ekspert

Symptomer som hoste og tab af smags- og lugtesans er ikke de dominerende ved den indiske variant – og derfor tror mange, at de kun er forkølet.

Symptomerne på covid-19 er mange, men en løbende næse er ikke en af dem.

Indtil nu.

For ifølge britiske eksperter har den indiske variant B1617.2 vendt fuldstændigt op og ned på det billede, skriver det britiske medie The Guardian.

- Covid opfører sig anderledes nu. Den er mere som en slem forkølelse, siger Tim Spector, der er professor ved afdelingen for genetisk epidemiologi ved det velansete King’s College i London.

Det er lige meget, om de hostede eller snottede først. De ender det samme sted

Jan Pravsgaard Christensen

Udviklingen kommer ikke bag på professor i immunologi ved Københavns Universitet, Jan Pravsgaard Christensen.

Faktisk stemmer oplysningerne fra Storbritannien helt overens med den måde, som virusser normalt opfører sig på – og som virologer længe har fremhævet:

At SARS-CoV-2 med tiden ville ændre sig til i højere grad at minde om de almindelige coronavirusser.

- Den normale coronavirus giver løbende næse og hovedpine, mens SARS CoV-2 giver voldsom hoste og tab af smags- og lugtesans, siger han.

Tab af smags- og lugtesans er nu slet ikke på topti

De britiske eksperter har siden starten af maj kigget på de symptomer, som smittede har meldt ind i appen Zoe Covid Symptomer. Det var nemlig i maj, at den indiske variant begyndte at sprede sig hastigt i Storbritannien, og siden er blevet den dominerende.

Appen er opfundet af den sundhedsvidenskabelige virksomhed Zoe – grundlagt af Spector – og er baseret på indberetninger om symptomer og smitte fra millioner af brugere.

I appen nævner smittede nu hovedpine som det mest fremtrædende symptom – efterfulgt af ondt i halsen, løbende næse og feber.

Ved andre varianter har hoste og tab af lugte- og smagssans været blandt de fremtrædende symptomer. Men ved den indiske variant bliver hoste nævnt som det femte mest almindelige symptom, mens tab af smags- og lugtesansen slet ikke kommer i topti over de mest almindelige symptomer.

Vi tror, at det giver brændstof til en stor del af problemet

Tim Spector, britisk professor

At symptomerne ifølge de foreløbige oplysninger ser ud til at have ændret sig, er dog ikke på nuværende tidspunkt en fordel. For samtidig tyder data på, at den indiske variant også fører til flere indlæggelser.

Symptomer og sygdom i kroppen hænger ikke sammen

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen hænger symptomer og sygdom i kroppen nemlig ikke nødvendigvis sammen. Altså hvordan smittede oplever symptomerne, og hvad der samtidig sker i kroppen.

- Der vil stadig være patienter, der skal indlægges, hvis virus gror til høje mængder i lungerne, eller hvis immunforsvaret stadig skader lungerne i kampen for at få udryddet virussen. Så er det lige meget, om de hostede eller snottede først. De ender det samme sted, siger han.

Det kan dog være, at også dét med tiden ændrer sig.

- Folk tror, at de har en forkølelse, og tager til fest

Ifølge de seneste studier fra Storbritannien er den indiske variant op til 66 procent mere smitsom end den smitsomme britiske variant.

Ud over at varianten ifølge tidlige data forårsager flere indlæggelser, giver vaccinerne også først ordentlig beskyttelse efter to stik.

Men også det ændrede smittebillede kan ifølge den britiske professor Tim Spector være årsagen til, at den indiske variant har spredt sig så hurtigt i blandt andet Storbritannien. Og i en sådan grad at den britiske premierminister, Boris Johnson, mandag udskød genåbningen af landet med en måned.

- Folk tror måske, at de kun har en slags sæsonforkølelse, og så deltager de stadig i fester. Vi tror, at det giver brændstof til en stor del af problemet, siger han.

Også den del er Jan Pravsgaard Christensen enig i:

- Det er i bund og grund virussens interesse at sprede sig og ikke slå sin vært ihjel. Derfor er det også i dens interesse, at smittede ikke ved, at de er syge, så den netop kan sprede sig.

136 tilfælde i Danmark

Den indiske variant blev sat på Verdenssundsorganisationens liste over variant of interest (VOI) i april, og er nu blevet opdaget i 74 lande, hvor varianten flere steder er årsag til tredje bølger.

Der er fire undertyper af den indiske variant – det kan du læse mere om her. Den, der lige nu skaber problemer i Storbritannien og flere andre steder i verden, er B1617.2.

Varianten blev første gang opdaget i Danmark 2. april.

Ifølge den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut var der lørdag fundet i alt 154 tilfælde i Danmark. Af den grund er det derfor på nuværende tidspunkt også langt det mest sandsynlige, at en løbende næse er en almindelig forkølelse eller høfeber.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er de typiske symptomer på covid-19 feber, tør hoste, vejrtrækningsbesvær, tab af smags- og lugtesans, træthed og ondt i halsen.

Anbefalingen er, at syge danskere lader sig pcr-teste. Det gælder også vaccinerede.