Coronavirus

I dag droppes mundbindet: - Det bliver så dejligt at få smilet tilbage

Selvom kravet om mundbind nu er droppet, holder supermarkeder stadig fast i håndsprit, afstandsmarkeringer og plexiglasplader.

Når danskerne vågner mandag morgen, slår de for første gang i mere end et halvt år øjnene op til en hverdag uden krav om mundbind eller visir.

Lempelsen er et resultat af den aftale om en gradvis genåbning af Danmark, som et bredt politisk flertal blev enige om torsdag i sidste uge.

Og i supermarkedskoncernen Coop, der blandt andet står bag SuperBrugsen-, Fakta- og Kvickly-butikkerne, har man længe glædet sig til at kunne sige farvel til mundbindet.

- Det er en dag, vi har glædet os til lige siden august, hvor mundbindene blev indført. Det bliver så dejligt at få smilet tilbage i butikkerne, siger Lars Aarup, kommunikations- og analysechef i Coop.

Disse restriktioner ophæves 14. juni

  • Krav om mundbind eller visir fjernes alle steder undtagen, når man står op  i offentlig transport.
  • Krav om coronapas fjernes blandt andet på biblioteker og ved fritids- og foreningsaktiviteter såsom aftenskoler.
  • Skoler og uddannelsesinstitutioner må vende tilbage til en normal hverdag.

Krav fastholdes i bus og tog

Det eneste almindelige danskere, der stadig er underlagt krav om at dække ansigtet for at mindske risikoen for smitte, er flyrejsende og stående i offentlig transport.

Men selvom man nu kun skal have mundbind med sig under rejser, forventer informationschef ved DSB Tony Bispeskov ikke, at det vil forvolde problemer.

- Vi stod faktisk i den samme situation sidste år. Der var den kollektive transport også det første sted, man fik mundbind, og det fandt passagererne hurtigt ud af, siger han til TV 2.

Samtidig forventer man i fagforeningen HK Handel, der blandt andet repræsenterer de butiksansatte, at ansatte i blandt andet supermarkeder kan fortsætte med at bruge enten mundbind eller visir, hvis de selv har lyst.

- Jeg er sikker på, at hvis der er medarbejdere, der fortsat ønsker at bruge et af værnemidlerne, så løser man det lokalt. Det har man kunnet klare hidtil under pandemien, og det er jeg fuld af fortrøstning over for, at man også kan klare lokalt, siger Per Tønnesen, formand for HK Handel.

Butiksansatte må stadig bruge mundbind

I en Megafon-måling, som er foretaget for Politiken og TV 2, svarer 37 procent af danskerne for tre uger siden, at de vil fortsætte med mundbind, når kravet er væk.

Og i Coop vil man heller ikke stille sig i vejen for medarbejdere, der foretrækker at fortsætte med at bruge et af værnemidlerne.

- Skulle der være medarbejdere, der af personlige årsager ønsker at bruge mundbind eller visir, så er det selvfølgelig op til den enkelte at gøre det, siger Lars Aarup.

Også supermarkedskoncernen Salling Group, der står bag kæder som Netto, Føtex og Bilka, vil ikke stille sig i vejen for fortsat brug af mundbind.

- Hvis nogen af kollegerne ønsker at bære mundbind eller visir, er de velkommen til det, ligesom vi også regner med, at nogle kunder fortsat vil bære mundbind efter mandag, skriver Salling Group i en mail.

Mens kravet om brug af mundbind eller visir ophæves i blandt andet supermarkeder, kommer Coop og Salling Group dog til at holde fast i flere af de tiltag, der er indført under coronapandemien.

Det vil sige, at butikkerne indtil videre beholder eksempelvis standere med håndsprit, afstandsmarkeringer på gulvet og plexiglasplader mellem ekspedient og kunder.

Søndag havde laveste smittetal siden februar

Ophævelsen af kravet om mundbind træder i kraft, efter at smitten de seneste uger er faldet støt.

Gennem en periode er de daglige smittetal gået fra at ligge over 1000 til under 500.

Søndag var tallet helt nede på 315, hvilket er det laveste antal nye smittetilfælde siden 14. februar.

Også antallet er indlagte med corona er faldet til 98, hvilket er det laveste niveau siden september sidste år.