Presselogen

Burde medier have bragt billeder af Christian Eriksens grædende kæreste?

Medier får hård medfart for sin billeddækning, men B.T. afviser pure kritikken.

Da Christian Eriksen lørdag aften faldt om på banen under EM og satte landet i choktilstand, stod medierne med et valg: Hvilke billeder skulle - og burde - man bringe fra den dramatiske begivenhed?

I søndagens udgave af 'Presselogen' på TV 2 NEWS blev særligt et billede af Christian Eriksens grædende kæreste, Sabrina Kvist Jensen, debatteret.

- Der er mange medier, der bør have rigtig røde ører i dag, lyder det eksempelvis fra Børsens chefredaktør Nikolaj Sommer.

Hans kritik er blandt andet rettet mod B.T. og Ekstra Bladet, der valgte at bringe billedet af landsholdets anfører, Simon Kjær, der omfavner Sabrina Kvist Jensen. På billedet kan man se hendes ansigt, og man kan se hende græde.

Nikolaj Sommer kalder det for et meget grænseoverskridende billede.

- Denne her kone ved ikke, om hendes mand er død. Vi skal som medier være dygtige nok til ikke at zoome ind på det og bringe det, siger han.

"Hasarderet" at bringe billede

Også Christian Jensen, chefredaktør på Politiken, mener, at B.T. gik for langt. På dagens forside har Politiken valgt at vende linsen væk fra dramaet på græsplænen og i stedet bringe billedet af en tilskuer fra kampen.

Chefredaktøren argumenterer for, at billeder af Christian Eriksens grædende kæreste ikke bør bringes.

- Det der er en dybt privat situation, hvor vi bør have så meget følsomhed i vores etik og valg og sige, det hører til et andet sted end i offentligheden, siger han.

Han kalder det ”hasarderet” at bringe dramatiske og private billeder fra en situation, som ingen kendte udfaldet af.

- Det kunne have fået fatal udgang, og så havde de her billeder i dag stået som makabre, siger han.

Historien om "den store anfører"

Jonas Kuld Rathje, der er chefredaktør på B.T., forsvarer avisens valg. Han begynder sin argumentation med at sige, det er et billede, der er med til at beskrive en ”dramatisk situation”, men når ikke længere, før han bliver afbrudt af Christian Jensen.

Chefredaktøren fra Politiken korrigerer ham og kalder det en ”en dybt privat situation”.

- Men det er jo ikke kun en privat situation, når hele Danmark sidder og kigger med. Og der er ikke noget krænkende over det billede, svarer Jonas Kuld Rathje.

Han kalder situationen med den grædende Sabrina Kvist Jensen for vigtig. Både fordi den er en del af historien om det store drama, der udspillede sig for øjnene af de mange fodboldseere. Men også fordi det var lige netop Simon Kjær, der trøstede hende.

- En del af historien handler også om Simon Kjærs rolle. Den store anfører, der går ind og tager ansvar, siger han.

Christian Jensen mener, at Christian Eriksens ulykke vist, at der er forskellige medier i Danmark med "forskellige etiske kodeks og forskellige reaktionsmønstre".

- Det handler om, hvor man lægger grænsen for, hvad der er privat, og hvad der er offentligt relevant. Den grænse lægger B.T. et helt andet sted, end Politiken gør, siger han.

TV 2 viser billedet fra en anden vinkel

TV 2 har også valgt at vise øjeblikket mellem Sabrina Kvist Jensen og Simon Kjær. Men her bruger man et billede, hvor kærestens ansigt ikke kan ses.

- Der er nogle billeder, der bliver ikoniske for denne her aften, men vi tænker meget over, hvilke af dem vi vil bringe, siger nyhedsdirektør Ulla Pors.

Ifølge hende er det "okay" at vise det følelsesladede øjeblik, hvis man ikke kan se Sabrina Kvist Jensens ansigt. Men den forklaring køber Jonas Kuld Rathje ikke.

- Der er ikke den store forskel. Enten viser man den situation, eller også gør man ikke, siger han.

Hele debatten kan ses her på TV 2 Play: