Samfund

Storskærm i haven? Det må du, og sådan gør du

Den næste måned vil mange flokkes omkring storskærme for at følge EM i fodbold.

Fodbold og fællesskab har det godt med en storskærm som samlingspunkt.

Når Danmark lørdag spiller sin første kamp mod Finland, vil der være muligheder for at se de rød-hvide tage første skridt mod en gentagelse af triumfen fra 1992.

Coronaen er dog ikke færdig med at trække den store, kollektive jubelstemning offside.

Traditionen med store forsamlinger til Danmarks kampe på Rådhuspladsen eller i Tivoli er afløst af mindre arrangementer på Ofelia Plads eller Øksnehallen i København med op til 3000 publikummer inddelt i sektioner på 500 personer. Og arrangørerne melder om totalt udsolgt.

Men selvom landet genåbner skridt for skridt, er der stadig hensyn at tage på grund af smittefare og coronarestriktioner.

Bare gå i gang

Jes Hartmann er partner i diskoteker.dk, som udlejer storskærme og projektorer til brug ved storskærmsarrangementer. Han fortæller om støt stigende efterspørgsel fra folk, som har fået lyst til at samles både privat og ved større arrangementer.

- Hvis man bare vil samle familie og den nærmeste vennekreds, er det sådan set bare at gå i gang. Så er spørgsmålet, om det skal være en storskærm eller en projektor, som ikke klarer sig så godt med udendørs belysning, siger Jes Hartmann.

Hvis man har tænkt at sig være vært for et offentligt arrangement til en af kampene ved EM, kræver det en særlig tilladelse fra den rettighedshavende udbyder. Desuden er der coronarestriktioner, som skal overholdes.

- Det er lidt af en jungle at manøvrere i. Hvis man vil være på den sikre side, sørger man for at kontakte KODA, som står for afregning af afgift i forbindelse med rettigheder, siger Jes Hartmann.

Danmark spiller 12. juni mod Finland, 17. juni mod Belgien og 21. juni mod Rusland.

Sådan laver du et storskærmsarrangement

Må jeg lave et arrangement hjemme i haven?

Ja, på privat grund er det dig, der bestemmer. Men du må ikke tage entré, sælge fadøl og pølser eller på anden måde gøre arrangementet kommercielt.

Skal jeg vælge skærm eller projektor?

En storskærm er fin. Hvis du planlægger at leje, kan den bygges op af moduler, der passer til omgivelserne og antallet af seere. 

En projektor er en anden mulighed. Men hvis du har tænkt dig at se det udendørs, er projektorer mere lysfølsomme, og det kan påvirke skarphed og billedkvalitet, siger Jes Hartmann fra diskotekerne.dk.

Skal jeg bruge streaming eller kabel til tv-signalet?

Kabel er det sikre valg, hvis det er muligt.

Streaming og Chromecast kommer med et forsinket signal.

Forsinkelsen ved streaming skyldes, at signalet deles op i mindre bidder, der senere bliver pakket ud og samlet hos modtageren.

Det kan være meget afslørende og irriterende, hvis naboen jubler over en scoring, før I selv kan se den.

Hvor mange må man samles?

Fra 11. juni hæves forsamlingsforbuddet indenfor til 100 personer. For de fleste betyder det, at man kan samles med både familie og en ret stor vennekreds uden at overtræde restriktioner af nogen art. Arrangementer med over 200 deltagere er at regne som offentlige.

Du kan læse mere om ophævelse af coronarestriktioner her.

Skal man vise coronapas?

Nej, private arrangementer er undtaget fremvisning af coronapas.

I henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger skal man dog ikke stå som sild i en tønde, men stadig sørge for afstand og udluftning indendørs. Jo flere der er samlet, desto større er risikoen for eventuel smitte. Personer med symptomer skal blive væk fra festen, og god hygiejne er en selvfølge.

Skal jeg være opmærksom på rettigheder?

Nej, som udgangspunkt kræver private arrangementer ikke en særlig tilladelse. Du skal selvsagt bare bruge dit normale tv-abonnement.

Du kan læse mere om reglerne her.