Samfund

Handicappet kvinde må lade sig indlægge på intensiv – hjælpere vil hellere være podere

Det er et helvede, siger Rudy Andersen, der to gange om dagen må køre til sygehuset for at hjælpe sin kone.

I de 15 år Birthe Andersen har haft ALS, har hun klaret sig i sit eget hjem med støtte fra sin mand og handicaphjælpere.

Men nu kan hun ikke få de hjælpere, hun har brug for, og derfor er hun indlagt på intensivafdelingen på Horsens Sygehus.

Birthe Andersen har brug for hjælp til alt og kan kun kommunikere ved at blinke med øjnene og stave sig igennem ordene, ét bogstav ad gangen. Så når hun skal svare på, hvordan det er for hende at være på sygehuset, må hendes mand ved hjælp af en staveplade svare for hende:

- Forfærdeligt.

Lige nu mangler Birthe Andersen fire handicaphjælpere for at kunne blive passet hjemme, og det er umuligt for hende at rekruttere så mange.

Derfor må hendes mand møde op på sygehuset hver formiddag for at hjælpe med at få Birthe Andersen op af sengen. Og efter endt arbejdsdag skal han tilbage igen for at hjælpe hende i seng.

- Det er et helvede. Det er simpelthen et helvede, siger Rudy Andersen, der udover at være gift med Birthe Andersen også arbejder som truckfører på fuld tid.

Men Birthe Andersen er ikke et enestående tilfælde.

I konkurrence med poderjob

Ifølge flere handicaporganisationer er det de senere år blevet vanskeligere at rekruttere handicaphjælpere. En af grundene er ifølge organisationerne, at jobbet har fået konkurrence fra jobbet som poder i de mange nye coronatestcentre.

- Nogle af dem, der decideret siger, de ikke vil alligevel, har nævnt netop poderjob som noget, de hellere vil, fordi de får væsentligt mere i timen og jo slet ikke har det ansvar, som man har alene ude i hjemmene, siger Louise Sørensen, der er respiratorisk ansvarlig sygeplejerske i Handicapformidlingen.

Birthes største ønske er at komme hjem og få ansat nogle hjælpere

Rudy Andersen, gift med Birthe Andersen

Handicapformidlingen administrerer hjælpeordninger for godt 450 borgere. Her plejede man at få 30 til 100 ansøgere til et enkelt job. I dag får man mellem nul og to ansøgere per job.

De, der i stedet søger jobbet som poder, kan tjene mellem 155 og 187 kroner i timen, mens grundlønnen for en handicaphjælper ligger på omkring 130 kroner i timen.

I Muskelsvindfonden oplever man i stigende grad, at personer med respiratorordning i stigende grad bliver indlagt ligesom Birthe Andersen på grund af mangel på hjælpere.

- Der er i virkeligheden flere ting på spil her: Der er selvfølgelig det enkelte menneske, som det er et stort problem for. Ødelæggende for deres liv. Men det er også et problem for samfundet, forstået på den måde at det koster enormt mange penge at optage en af de her intensivpladser, siger Simon Toftgaard Jespersen, formand i Muskelsvindfonden.

Et ventet problem

Det er en problemstilling, som også vækker opmærksomhed på Christiansborg.

- Det er da et kæmpe problem i øjeblikket, og derfor skal vi også have reduceret den her store brug af mennesker til at være podere. Vi skal simpelthen have teststrategien faset ud i løbet af ganske kort tid, siger de konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

Men selvom jobbet som poder konkurrerer med jobbet som handicaphjælper – og for den sags skyld også andre jobs, eksempelvis som tjener – er det ikke kun et problem her og nu, påpeger Per Larsen.

Det er derimod en forsmag på fremtiden, hvor en ændret demografi med ældre, der forlader arbejdsmarkedet og får behov for pleje, vil betyde, at Danmark kommer til at mangle personale i sundhedssektoren.

Det her problem er ikke løst, fordi vi nedlægger alle testcentrene

Liselott Blixt, sundhedsordfører i Dansk Folkeparti

Det samme pointerer sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt.

- Det her problem er ikke løst, fordi vi nedlægger alle testcentrene. Det er noget, vi har vidst ville komme, og desværre har man ikke været dygtige nok til at lave bedre forhold for handicaphjælperne, siger hun.

Ønsker bare at komme hjem

Hos regeringspartiet Socialdemokratiet anerkender retsordfører Jeppe Bruus, at den massive testkapacitet er med til at lægge pres på visse dele af arbejdsmarkedet.

Det er heldigvis i en meget afgrænset periode, siger han, men han kan ikke svare på, hvornår regeringen vil skrue så meget ned for testkapaciteten, at det for alvor batter.

- Alle kan jo følge med i vaccinekalenderen, og når vi kommer frem til august-september, er vi forhåbentlig alle sammen færdigvaccineret. Og det er klart, så falder behovet for den testkapacitet, vi har kendt, og det vil den også gøre løbende herfra, siger han.

På Horsens Sygehus må Birthe Andersen og hendes mand forsat klare sig uden de nødvendige hjælpere. Hun har snart været indlagt i fire uger. Og det er uden at være i bad, da sygehuspersonalet ikke kan hjælpe hende med det.

- Birthes største ønske er at komme hjem og få ansat nogle hjælpere, siger Rudy Andersen.