Giftrester fundet i over halvdelen af danske vandboringer

Miljøminister Lea Wermelin kalder den store andel af pesticider for bekymrende.

Mere end halvdelen af de vandprøver, der bliver taget fra danske vandværker, viser rester af pesticider.

Det skriver Jyllands-Posten.

I år er der blevet fundet rester af pesticider i 57,9 procent af vandprøverne fra landets vandværker. Det er mere end dobbelt så mange som for fem år siden.

- Det er meget alvorligt

Tallene stammer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), og de bekymrer Walter Brüsch, der er geologisk seniorrådgiver i Dansk Naturfredningsforening.

- Det er meget alvorligt, for det er vandværkernes forsyningssikkerhed, der er på spil, og det betyder jo, at vandværkerne ikke længere kan levere rent drikkevand til os danskere, siger han til TV 2.

Og problemet ser kun ud til at blive værre, forklarer seniorrådgiveren.

For den danske grundvandsovervågning viser, at andelen af pesticider er langt større i det yngste drikkevand, hvor man finder pesticidrester i 70 procent af prøverne af det vand, der dannes i disse år.

Derfor er Danmark nødt gøre noget med det samme for at beskytte grundvandet.

- Sammen med kommunerne og vandværkerne skal vi beskytte grundvandet ved at finde de områder, hvor vandet dannes, og dér skal vi lade være med at bruge pesticider, siger Walter Brüsch.

- Hvis vi skal sikre fremtidige vandforsyninger, så der også er rent drikkevand til mine børnebørn, er det nu vi skal i gang.

Bekymret minister kaldt i samrĂĄd

Miljøminister Lea Wermelin (S) er enig i, at den store andel af pesticider er bekymrende.

- Det viser med al tydelighed, at der er behov for at styrke kontrollen og beskyttelsen af vores drikkevand, siger hun i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Men det er ikke nok, mener SF's formand, Pia Olsen Dyhr, der har kaldt miljøministeren og landbrugsminister Rasmus Prehn (S) i samråd.

- Det er rystende, at der bliver fundet pesticider i så mange drikkevandsboringer. Vores rene drikkevand er noget af det mest dyrebare, vi har, og det her er et kæmpe vink med en vognstang om, at vi slet ikke passer godt nok på det. Regeringen må komme ind i kampen og fortælle, hvad de vil gøre for at redde drikkevandet, siger Pia Olsen Dyhr i et skriftligt svar til TV 2.

Mens andelen af vandboringer, der viser spor af pesticider, stiger, så falder andelen af vandboringer, hvor grænseværdien for pesticidrester er overskredet.

I 2019 var det 12,7 procent. Det faldt til 12,0 procent ĂĄret efter, og i 2021 er det indtil videre faldet til 11,7 procent.