Samfund

Danskere med ferietrang kimer vaccinelinje ned for at udskyde stik

Flere regioner oplever, at danskernes ferielyst kommer i vejen for deres vaccinetid. Men det kan presse vaccinationsprogrammet, lyder advarslen.

Vaccinationslinjernes telefoner er varme som sommervejret.

Det oplever man flere steder i landet, hvor borgere forsøger at ombooke deres vaccinationer, for at de kan komme afsted på ferie. Og opkaldene er kun taget til de seneste uger.

- Vi har rigtig mange opkald om ombooking i forhold til ferie, siger Kim Ahlers, der er vagtcentralchef i Region Syddanmark, til TV 2.

- Der er ingen registrering af borgernes årsager til at ringe. Men når jeg spørger mine medarbejdere, er det omtrent hver andet opkald, der handler om netop det.

Presser vaccineprogrammet

De samme opkald modtager man flere og flere af i Region Sjælland. Det skriver TV 2 ØST.

- Alt åbner op, så vi forstår godt, borgerne har et behov for at komme på ferie, siger Trine Holgersen, der er direktør for Det nære sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Men det kan skabe problemer og presse vaccineplanen, hvis mange borgere udskyder deres vaccination – eller hvis turister fra andre dele af Danmark vælger at booke tid for vaccination i Region Sjælland.

Regionen er den af landets fem regioner, hvor den største andel af befolkningen er færdigvaccineret mod covid-19. Men den status kan meget vel blive udfordret.

Derfor opfordrer Trine Holgersen regionens borgere til at holde fast i deres vaccinetider.

- Når vi rejser det her, er det fordi, at vaccinationsprogrammet kører videre hen over sommeren. Det gør det, fordi vi har fået vaccinerne i den takt, som vi har fået dem, og det betyder også, vi har behov for at kunne planlægge et godt program – også i juli måned, siger Trine Holgersen.

Prøver at bøje reglerne

Der skal gå mellem 35 og 42 dage mellem første og andet stik med en coronavaccine i Danmark.

I Region Syddanmark er der eksempler på borgere, der forsøger at forkorte det interval til mindre end 35 dage for at få det til at passe med ferien. Men den går ikke, formaner vagtcentralchef Kim Ahlers.

- Det kan vi simpelthen ikke. Omvendt kan vi godt booke, så der er mere end 42 dage mellem de to stik, men så ryger coronapasset altså i mellemtiden, siger han.

TV 2 har forsøgt at kontakte samtlige regioner i Danmark.

Mens Region Hovedstaden ikke ser samme tendens, afventer TV 2 stadig svar fra Region Midtjylland og Region Nordjylland.