Samfund

Russiske fly har fredag krænket dansk luftrum to gange - ligner en bevidst provokation, siger minister

Forsvarsministeren forventer "en rigtig god forklaring", når udenrigsministeren skal mødes med Ruslands ambassadør i Danmark. 

Russiske fly har fredag krænket dansk luftrum to gange. Det oplyser Forsvarsministeriet.

Det første russiske fly befandt sig i dansk luftrum mellem klokken 11.08 og 11.10 fredag formiddag. Flyet fløj over Christiansø ved Bornholm.

Det næste fly fløj ind i luftrummet klokken 11.40 og var ude igen klokken 11.42. De to fly var blevet advaret mod, at de var på vej ind i dansk luftrum, hvor de ikke havde ret til at være, men på trods af advarslen fortsatte flyene.

Det er godt nok nogle meget gode forklaringer, der skal på bordet

Trine Bramsen, forsvarsminister (S)

Forsvarsminister Trine Bramsen siger til TV 2, at det er en sag, hun "ser på med allerstørste alvor".

- Det ligner en bevidst provokation og krænkelse af dansk luftrum, og det er en helt ny form for aggression, som vi skal rigtig mange år tilbage i tiden for tidligere at have set, lyder det fra ministeren.

Overraskende at de fløj ind i luftrummet to gange

Begge gange blev danske F16-fly fra afvisningsberedskabet sendt i luften. De indhentede de to fly og eskorterede dem ud af dansk luftrum. Ifølge ministeren sendte de dermed "et meget klart signal om, at det var uacceptabelt".

- Derfor var det også meget overraskende, at flyene kort tid efter lavede samme manøvre, siger Trine Bramsen og henviser til, at flyene krænkede dansk luftrum to gange.

Forsvarsministeren fortæller, at landene normalt overholder de spilleregler, der gælder om, at man ikke krænker hinandens luftrum. Der kan dog ske navigationsfejl, så man ved en fejl havner i et andet lands territorium.

- Men når man bliver kaldt op og får at vide, at man er på vej ind i et andet lands luftrum, så adlyder man selvfølgelig det, siger Trine Bramsen.

Forventer "meget gode forklaringer"

Trine Bramsen er bekymret over Ruslands opførsel, som hun betegner som "mere og mere aggressiv", og hun fortæller, at der allerede er sat et møde op mellem udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og den russiske ambassadør i Danmark.

Og til mødet forventer ministrene at få en forklaring.

- Der er ikke nogen diskussion om, at flyene blev advaret og fortsatte alligevel, så det er godt nok nogle meget gode forklaringer, der skal på bordet, siger Trine Bramsen.

Også i august sidste år fløj et russisk kampfly efter et amerikansk B52-bombefly over Østersøen og ind over Bornholm. Dengang gjorde udenrigsminister Jeppe Kofod det klart, at handlingen var uacceptabel.