Coronavirus

Skal vi sige endeligt farvel til mundbindet? Her er tre eksperters bud

Fra på mandag skal danskerne kun bære mundbind, når de står op i den kollektive transport.

Først mente de danske sundhedsmyndigheder, at der ikke var grund til at bruge mundbind. Senere blev det alligevel et krav, og siden 22. august har det været en fast del af danskernes hverdag.

Men fra på mandag skal det med enkelte undtagelser være slut med mundbind, efter et flertal af Folketingets partier blev enige om en genåbningsaftale tidligt torsdag morgen.

Og med sommerens komme er der en god grund til at smide mundbindet lyder det fra flere eksperter, som TV 2 har talt med.

Alligevel venter både Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm og direktør i Statens Serum Institut (SSI) Henrik Ullum med at pakke mundbindene helt væk, lød det fra begge på et pressemøde torsdag.

I disse tilfælde er mundbind fortsat anbefalet

På et pressemøde torsdag meddelte Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm, at man fortsat anbefaler danskerne at bruge mundbind i følgende tilfælde:

  • Hvis man har symptomer på coronavirus
  • Hvis man er syg
  • Hvis man er smittet med coronavirus
  • Har været i tæt kontakt med en smittet
  • Hvis man i forbindelse med selvisolation skal til læge eller testes

 

Spørgsmålet er så, om danskerne skal gøre det samme, eller om de kan tillade sig at smide mundbindene i skraldespanden med en forventning om, at det ikke kommer til at være et "på gensyn"?

Det spørgsmål har TV 2 stillet tre eksperter, som hver især giver deres bud på, hvad de mener er klogest at gøre.

Jeg gemmer i hvert fald min pakke i den øverste kommodeskuffe

Hans Jørn Kolmos, Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet

Hans Jørn Kolmos

Professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet

Hans Jørn Kolmos vurderer, at danskerne gør klogt i at gemme den rest, de har tilbage i pakkerne til et senere tidspunkt.

- Jeg gemmer i hvert fald min pakke i den øverste kommodeskuffe, for det kan godt være, at vi bliver nødt til at tage den frem i ny og næ, siger han til TV 2.

Professoren fortæller, at han generelt set er optimistisk i forhold til den kommende tid, men han vil ikke udelukke, at coronavirus kan blive ved med at overraske.

- Vi skal være glade for, at vi kan undvære mundbindene nu, men der er ingen der ved, hvordan virussen kommer til at udvikle sig, og det kan godt være, der kommer et tilbageslag, siger han.

Han tilføjer, at mundbindene også kan være gode i det tilfælde, at der opstår andre sygdomme. Som for eksempel influenzaepidemier eller andre former for forkølelsesvirusser.

Her og nu er der ikke det store behov for mundbind

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

Allan Randrup Thomsen

Professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet

Allan Randrup Thomsen mener, det er en personlig vurdering, hvorvidt man vil beholde sine mundbind eller ej.

Selv tror han, at han kommer til at gemme det, men ikke nødvendigvis på grund af covid-19, men i det tilfælde, at andre virusser blusser op i takt med, at dagene bliver mørkere og koldere.

- Her og nu er der ikke det store behov for mundbind. Folk vil også være mere tilbøjelige til fortsat at holde afstand. Men man kan jo overveje, om det er en god ide, når efterårets klassiske forkølelse- og influenzasæson begynder, siger han til TV 2.

Mundbind har længe delt vandene blandt flere eksperter. Nogle mener, at mundbind er en god måde at holde smitten nede, andre er mere skeptiske.

- Vi har jo altid haft et lille forbehold over for, hvor stor effektiviteten er. Det er jo ikke noget supermiddel. Men hvis man en vinterdag står i en overfyldt metro, vil det være fornuftigt at tage det på, understreger virologen.

Han er til gengæld optimistisk på coronavirussens vegne, og tror og håber ikke, at der bliver indført et nyt krav om mundbind som en udelukkende konsekvens af virussen.

- Selvfølgelig kan jeg ikke forudse, om der skulle komme en opblussen med en eller anden variant. Vi ser jo, at den indiske variant skaber ravage på trods af, at de har en rimelig velvaccineret befolkning. Men jeg vil mene, at risikoen er lille, siger han.

Så længe vi stadig har coronapasset, vejer det tungere end mundbindet for mig

Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet

Jan Pravsgaard Christensen

Professor i immunologi på Københavns Universitet

Ligesom de andre to eksperter, vil Jan Pravsgaard Christensen også gemme sine mundbind til efteråret. Mere præcist vinteren faktisk, da han mener, at det først er dér, man kan begynde at se, om vaccinerne virker.

- Selv med en god vaccinedækning kan vi kigge ind i, at der kommer en ny variant. På et tidspunkt holder vaccinerne måske også op med at fungere, og så er det en god ide at have nogle mundbind liggende på lager, siger han til TV 2.

Han understreger samtidig, at fordi man gemmer dem, er det ikke ensbetydende med, at man kommer til at tage dem i brug.

Derudover synes han, at det er fornuftigt af politikerne at udfase mundbindet fra på mandag.

- Vi er så langt nede smittemæssigt, at det giver god mening ikke at have det på andet end på de steder, hvor der er mange samlet. Og så længe vi stadig har coronapasset, vejer det tungere end mundbindet for mig, afslutter han.