Coronavirus

Genåbningsplan skaber et stort dilemma for særlig befolkningsgruppe

Patientforeningen Danske Patienter frygter, at den nye genåbningsplan presser kronisk syge danskere til at tage en vaccine, de ikke er trygge ved.

Et dilemma har spredt sig hos en særlig befolkningsgruppe i Danmark.

En vaccine, der kan have konsekvenser for helbredet eller endnu en sommer i isolationens jerngreb med frygt for coronasmitte, mens samfundet genåbner.

Jeg føler, at jeg står helt alene med det

Emma Holten

Sådan beskriver 30-årige Emma Holten det dilemma, hun og tusindvis af andre unge og voksne med kroniske sygdomme står over for.

Hun lider af sygdommen colitis ulcerosa, en kronisk betændelsestilstand i tyktarmen, der kræver immundæmpende medicin, som gør hende særligt sårbar for covid-19.

- Jeg er virkelig bange for at få corona. Det har jeg virkelig ikke lyst til, og derfor har jeg nu et svært valg at træffe, siger hun til TV 2.

I halvlandet år har hun levet med frygten for et alvorligt sygdomsforløb, hvis hun får covid-19, og med den forestående genåbning føler hun ikke længere, at hun kan vente på sin plads bagerst i vaccinationskøen.

Derfor har hun set skrevet sig op til den frivillige vaccinationsordning med Johnson & Johnson-vaccinen, som hun er "alt andet end tryg ved".

- Jeg er en kvinde under 50 og er derfor muligvis i risikogruppen for de alvorlige bivirkninger. Samtidig ved jeg ikke, om min medicin har indflydelse på, hvordan jeg reagerer på vaccinen, siger hun.

Et Danmark med markant færre restriktioner kan presse kronisk syge til at lade sig vaccinere via den frivillige vaccinationsordning, lyder det fra patientforeningen Danske Patienter.

- Situationen er den, at mange med kroniske sygdomme føler sig presset til at udsætte sig for risikoen for de alvorlige bivirkninger, som vaccinerne kan have. Det er ulighedsskabende, og det er kritisabelt, siger direktør Morten Freil.

Mangler faglig viden

Emma Holten har ladet sig visitere, så hun kan få et stik med Johnson & Johnson-vaccinen.

Lige siden hun blev godkendt til den, har hun været i tvivl om beslutningen.

Vaccinen blev taget ud af det danske vaccinationsprogram grundet risiko for blodpropper – særligt hos kvinder under 50.

Jeg føler virkelig, at jeg er damned if I do, og damned if I don't

Emma Holten

- Jeg er formentlig i højere risiko ved corona, men det er jeg også ved vaccinen. Jeg føler ikke, at jeg har kompetencerne til at træffe det rette valg for mig, siger hun om dilemmaet.

Emma Holten har efter eget udsagn forsøgt at få råd og vejledning både fra egen læge og sundhedsmyndighederne.

- Der er ikke nogen, der vil tage ansvar for den beslutning, for hvad nu hvis det går galt. Jeg føler, at jeg står helt alene med det, siger hun.

Heller ikke hos Danske Patienter vil man vejlede sine medlemmer i deres beslutning.

- Vi vil hverken anbefale eller fraråde den beslutning. Det skal være op til den enkelte. Men faktum er, at det er et urimeligt valg at stille dem, siger Morten Freil.

Bagerst i vaccinekøen

Tilbage i marts måned offentliggjorde Sundhedsstyrelsen en opdateret version af vaccinekalenderen, der samlede flere vaccinegrupper under én fane.

Derfor er de 200.000 unge danskere, der lider af en sygdom, der sætter dem i særlig risiko for et alvorligt covid-19-forløb, røget langt tilbage i køen.

I takt med at samfundet gradvist åbner, modtager Danske Patienter "massevis af henvendelser" fra både patienter og pårørende, der mener, at genåbningen går alt for hurtigt.

- Vi forstår ganske udmærket, at det er en glædens dag for rigtig mange mennesker, men det, man bare skal være opmærksom på, er, at det ikke er alle, der kan tage del i den glæde, siger Morten Freil.

Han mener, at det er et urimeligt valg, man stiller de unge over for med muligheden for vaccination med Johnson & Johnson.

- Unge mennesker med kronisk sygdomme kan grundet genåbningens udvikling føle sig presset til at løbe en større risiko ved en vaccine, end den almindelige borger gør, siger han.

En glemt gruppe

Selv for de kronisk syge danskere, der har fået coronavaccinen, er der fortsat usikkerhed at spore.

En af dem af Mathilde Langballe, der er 28 år og arbejder som jurist i Aarhus.

Hun har rygsøjlegigt og flere andre inflammatoriske sygdomme, hvor kroppen angriber sig selv, og hun tager derfor immundæmpende medicin, der gør hende ekstra sårbar over for coronavirus.

Mathilde Langballe fik sit sidste stik med vaccinen fra Pfizer/BioNTech-vaccinen i maj måned, fordi patienter med hendes sygdom ifølge Sundhedsstyrelsens definition er "særligt udsatte".

- Jeg frygter for anden runde af vaccination. Der er et kæmpe kaos, der skal rettes op på, inden vi når dertil. Jeg føler ikke, at Sundhedsstyrelsen har taget hånd om den her befolkningsgruppe i tilstrækkelig grad, siger hun.

Hun mener ligesom patientforeningen Danske Patienter ikke, at det er rimeligt, at de kronisk syge står i en situation, hvor de har følelsen af at skulle vælge mellem deres sociale behov og deres fysiske helbred.

- Det er en gråzone

Men der er fokus på de særligt udsatte. Sådan lød meldingen fra direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på torsdagens pressemøde i forbindelse med den genåbningsplanen.

Han henviser specifikt til de unge mennesker i alderen 30 til 34, som står bagerst i vaccinekøen.

- Sådan som vi har skruet vaccinekalenderen sammen, så er der nogen, der kommer til sidst. Det er de 30-34-årige. De kan efter lægefaglig ordination få en hurtig vaccine, hvis man er i særlig stor risiko for alvorligt forløb med covid-19, siger han.

Men det klinger hult hos Emma Holten, der er blevet afvist i sit forsøg på netop det.

- Det er hårdt at se helt raske 16-årige få en Pfizer-vaccine. Mens jeg, som er syg, må nøjes med Johnson & Johnson, som er usikker og bærer større risiko for mig, siger hun.

Også hos Danske Patienter er man uforstående over, hvor grænsen for særligt udsatte er sat.

- Det er en gråzone, og det har været et uskønt forløb med ændringen og udskydelsen af vaccinekalenderen, siger Morten Frei.

TV 2 har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Har endnu ikke truffet en beslutning

Emma Holten har fået tid til at blive vaccineret fredag.

- Jeg føler virkelig, at jeg er damned if I do, og damned if I don't, siger hun.

De seneste mange dage har hun ændret holdning fra det ene øjeblik til det andet.

- Det er frustrerende, at det er her, den ender, og jeg kan stadig ikke fortælle, om jeg gør det eller ej.

Emma Holten vil gerne have sin frihed tilbage, som vaccinen kan give hende, men spørgsmålet er, om hun tør risikere sin sundhed for den. Det har hun endnu ikke svaret på.