Coronavirus

Allan Randrup er overordnet tilfreds med genåbningsplan - der er dog knaster

Allan Randrup Thomsen havde gerne set, at man havde ventet med hele åbningen frem til begyndelsen af juli.

Danskerne er torsdag vågnet op til nye lempelser af coronarestriktionerne.

Mundbind bliver udfaset fra mandag – undtagen i tæt kollektiv trafik. Barer og restauranter får udvidet deres åbningstider, og endnu flere tilskuere kan komme ind og se EM i fodbold på hjemmebane.

Få hele overblikket her.

Rimelig balance

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er overordnet positiv over den nye genåbningsaftale.

- Der er en rimelig balance i aftalen, og der er flere af tidspunkterne for udfasningerne af de forskellige ting, der ligger så langt fremme i tiden, at det giver god mening.

- Overordnet set, selvom der er knaster, er der bevaret nogle af de ting, der gør mig tryg, siger han til TV 2 og fremhæver blandt andet coronapasset.

15. juli udvides åbningstiden for serveringsteder fra klokken 24:00 til 02:00 – og fra 1. august ændres kravet om coronapas for en række begivenheder.

Allan Randrup Thomsen ser dog også knaster i genåbningsaftalen, som alle folketingets partier undtagen Nye Borgerlige og Kristendemokraterne er med i.

Han mener, at det er for tidligt, at åbningstiderne på barerne er blevet udvidet.

- Det er for mig at se et væsentligt risikopunkt. Specielt når vi ser ind i EM i fodbold, hvor der formodentligt kommer høj aktivitet. Der ville jeg gerne have haft, at de havde lukket, som de gør nu, siger han.

Undrer sig over udvidelse af tilskuerkapacitet

Allan Randrup Thomsen havde gerne set, at man havde ventet med hele åbningen frem til begyndelsen af juli.

- Jeg er også lidt undrende over, at man pludselig kan være 25.000 til EM-kampene. Det er godt nok udendørs, men jeg har svært ved at se, hvordan man kan putte 25.000 ind på stadion under sikre omstændigheder.

- Det er mærkeligt, at EM må spilles med så mange tilskuere, når for eksempel koncerter og festivaler ikke har samme muligheder, siger han.

Allan Randrup Thomsen hæfter sig ved, at prognoserne for en sikker genåbning ser væsentligt bedre ud fra juli og frem.

Mest glad er han for, at coronapasset bliver bevaret i første omgang.

- Hvis man havde fjernet coronapasset totalt, så ville et væsentligt element i det, der gør, at folk lader sig teste, falde væk. Dermed ville vores testaktivitet falde, og det ville have en negativ effekt på vores epidemikontrol.