Coronavirus

Måske kun udsatte, der skal vaccineres igen, siger Heunicke

Der er endnu tale om spekulationer, men drømmescenariet er, at det ikke er hele befolkningen, som skal revaccineres, lyder det fra ministeren.

Der kom flere opsigtsvækkende meldinger fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) under dagens samråd om vaccinationsprogrammet.

Han åbnede blandt andet en dør for, at det kun er udsatte grupper, der skal vaccineres mod coronavirus igen.

- Det er slet ikke givet, at det er hele befolkningen, som skal revaccineres. Ønskescenariet er, at det kun er udsatte grupper, sagde ministeren.

Derudover oplyste han, at der er fare for, at vaccinationskalenderen kan skride igen på grund af forsinkede vaccine-leverancer. Som det fremgår af kalenderen nu, er alle danskere færdigvaccinerede i midten af september.

Worst case-scenariet er, ifølge Magnus Heunicke, at alle danskere over 16, der ønsker vaccinen, har modtaget sidste stik i slutningen af september, men "forhåbningen er før".

Nok Pfizer-doser til alle

At danskerne senest vil være færdigvaccineret i slutningen af september skyldes, at der frem mod september vil blive leveret nok doser til alle alene med Pfizer-vaccinen, lød det fra Magnus Heunicke på samrådet.

- Selv hvis vi ikke modtager flere Moderna-vacciner, og CureVax slet ikke bliver en del af programmet, vil vi være færdige slut september.

Magnus Heunicke var netop kaldt i samråd for at svare på, hvor lang tid han forventer, at vaccinationsprogrammet vil blive udskudt som følge af beslutningen om at droppe Johnson&Johnson og AstraZeneca.

Flere eksperter og politikere har nemlig kritiseret regeringen for at være alt for optimistisk. I en artikel i Politiken peger to analytikere på, at alle danskerne først er færdigvaccineret til november.

Den påstand affejede sundhedsministeren dog totalt under samrådet.

Samme model som influenza-vaccination

På samrådet understregede Magnus Heunicke, at der endnu er tale om spekulationer, når det kommer til, hvor stor en andel af danskerne, der skal revaccineres. Men han finder det "ikke usandsynligt", at det kun vil være de udsatte grupper.

Konkret håber ministeren på, at corona-vaccination i fremtiden kan blive en del af et program, der ligner det, vi kender fra influenza-vaccinen.

- Hvis corona bliver en tilbagevendende ting, kan man håbe på, at den bliver mildere hvert år, ligesom med influenza, så ikke alle skal vaccineres hvert år, sagde han.

Ifølge ministeren er det dog afgørende, at Danmark sikrer sig vacciner nok til at kunne revaccinere alle borgere, hvis det skulle blive nødvendigt.

- Vi skal for alt i verden undgå en situation, hvor vi er nødt til at lukke ned igen, sagde han.