Coronavirus

Kontakttallet falder til 0,8: - Vi kommer til at lempe meget, meget, meget betragteligt

- Det er den her dag, vi har ventet på, lyder det fra en glad Magnus Heunicke forud for onsdagens genåbningsforhandlinger.

Kontakttallet i Danmark er faldet til 0,8. Det har i flere uger ligget på 1,1.

- Vi står et fantastisk sted. Det er den her dag, vi har ventet på gennem alle de hårde måneder, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) forud for onsdagens genåbningsforhandlinger. Han sender samtidig en "kæmpe ros" afsted til danskerne.

- Vi kommer til at lempe meget, meget, meget betragteligt, lyder det fra Magnus Heunicke.

Heunicke siger samtidig, at han regner med, onsdagens forhandlinger bliver helt anderledes end de forhandlinger, partierne har haft tidligere.

Ministeren svarer ikke på, hvilke restriktioner han regner med, der vil blive løftet, men han siger, at han "kommer til at gennemgå det hele" for partierne.

- Mit mål er, at vi fortsætter med at have bred enighed, lyder det fra Magnus Heunicke, som understreger, at vi har "rigtig gode tal".

Sommer betyder mindre smitte

Kontakttallet er de seneste fem uger blevet beregnet til 1,1.

Tallet er et gennemsnit af det antal personer, som en smittet person estimeres at sende smitten videre til. Når kontakttallet er 1,0, giver én person i gennemsnit smitten videre til én anden person.

Det betyder, at epidemien er aftagende, når tallet ligger under 1.

Desuden er der det seneste døgn registreret 904 nye smittede med coronavirus. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Tekniske problemer mandag og tirsdag betyder dog, at onsdagens opgørelse er baseret på flere prøvesvar end de sædvanlige 24 timer.

Smittetallene afspejler både sæsoneffekten og dét, at en stor del af befolkningen nu er vaccineret. Det siger Viggo Andreasen, som er lektor i matematisk epidemiologi på Roskilde Universitet.

- Sæsoneffekten viser sig igen at være stærkere, end vi nogensinde havde forestillet os. Men det er jo altså kun det andet forår, vi har med corona og så med en ny variant, siger han.

Viggo Andreasen vurderer, at der overordnet set er kontrol med epidemien - også i Aalborg, som ellers har været hårdt ramt.

Kan ikke åbne alt på én gang

Onsdag forhandler alle Folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige om yderligere genåbning af Danmark, og her skal politikerne også have de nye tal i baghovedet, siger Viggo Andreasen.

- Vi står et sted, hvor vi godt kan tillade os at genåbne en del aktiviteter.

Lektoren mener, at politikerne godt kan diskutere, hvorvidt barerne skal have lov at holde åbent til længere end klokken 23, om krav om mundbind skal lempes, og om man eventuelt skal lade nogle af de kontoransatte komme tilbage på arbejdet.

Man kan bare ikke gøre det hele på én gang, siger han.

- Kontakttallet er under 1, fordi vi har haft de her restriktioner. Men lige nu behøver vi ikke så mange restriktioner for at holde epidemien under kontrol.

Det vigtigste er ifølge Viggo Andreasen, at vi fortsat har kontrol med epidemien, og at danskerne lader sig teste. På den måde vil myndighederne kunne holde et øje på Delta-varianten, som også går under navnet 'den indiske variant'.

Derfor er det ifølge Andreasen vigtigt, at vi fortsat holder fast i coronapasset og forsamlingsloftet.

Der er det seneste døgn ikke registreret nogen døde, og antallet af indlagte falder med to, så der nu i alt er 122 indlagte. Af dem ligger 27 på en intensiv afdeling og 17 ligger i respirator.