Samfund

S erkender sexisme-problem, men Mette Frederiksen læste først om det i avisen

Partileder Mette Frederiksen har siden søndag afvist at stille op til et interview om sagen. Ifølge partisekretæren har de slet ikke drøftet den.

Socialdemokratiet har et problem med både sexisme og krænkelseskultur.

Det erkender partisekretær Jan Juul Christensen over for TV 2, efter at Berlingske i weekenden bragte historien om syv kvinder, der har oplevet seksuelt grænseoverskridende adfærd fra en tidligere mandlig ansat i partiet.

TV 2 har siden avisens afsløring forsøgt at få en kommentar fra henholdsvis partileder Mette Frederiksen (S) samt partiets politiske ordfører Jesper Petersen (S).

Ingen af dem har ønsket at stille op til et interview.

Partiet har i stedet henvist til et skriftligt svar givet til Berlingske, hvor regeringspartiets sekretariatschef Lisa Schmidt opfordrer alle nuværende eller tidligere medarbejdere, der har været udsat for krænkende adfærd, til at søge hjælp i partiets ordninger for ofre for krænkende adfærd.

Ingen lyd fra Mette Frederiksen

Nu sætter altså også partisekretær Jan Juul Christensen flere ord på sagen. Han er den ledende organisatoriske medarbejder i Socialdemokratiets sekretariat og fungerer som den daglige administrative leder i organisationen.

Hvordan kan det være, at Mette Frederiksen som partileder så ikke stiller op til et interview om den her sag?

- Nu er vi jo fire, der udgør Socialdemokratiets ledelse. Det er formanden, de to næstformand og mig som partisekretær. Jeg er den øverste organisatoriske ansvarlige, så derfor er det partiledelsen, der udtaler sig nu, siger Jan Juul Christensen til TV 2.

Nu kan vi jo så ikke selv tale med Mette Frederiksen, men det går jeg ud fra, at du har. Hvad siger hun til de sager, der kommet frem?

- Jeg har ikke talt med Mette Frederiksen om det her. Det er en personalesag, så den håndterer vi i sekretariatet.

Hvordan blev Mette Frederiksen gjort bekendt med, at der var den her personalesag?

- Det gjorde hun, da hun læste Berlingske i søndags.

Tidligere praktikant stod frem

En af de syv kvinder, der er stået frem, er en tidligere praktikant i partiet.

Hun var ansat i efteråret 2020 og fortæller til avisen, hvordan den mandlige kollega blot få dage efter hendes ansættelse kyssede og slikkede hende på halsen.

Samme aften udtrykte han ifølge Berlingske over for praktikanten, at han havde "lyst til at kneppe hende"

Nu kritiserer kvinden blandt andet partiledelsen for ikke at handle over for den pågældende medarbejder.

Handlede efter "den personalepolitiske værktøjskasse"

Socialdemokratiet afviser at have håndteret klagerne forkert, men partisekretæren erkender overfor TV 2, at ledelsen burde have "kigget på krænkende adfærd og vores organisationskultur" langt før de første sager kom frem i efteråret.

Det var her, den forhenværende overborgmester i København, Frank Jensen, forlod sin stilling efter flere sager om grænseoverskridende adfærd.

Da i første gang får at vide fra den her praktikant, at der har formentlig har fundet en krænkelse sted indenfor partiet, undersøger I så, om der har fundet flere krænkelser sted?

- Nu er det jo en personalesag. Jeg kan ikke gå ind i specifikke personalesager, men der bliver handlet, lige så snart der tilgår informationer om den konkrete sag.

Blev der handlet godt nok?

- Der blev handlet med de værktøjer, som er i den personalepolitiske værktøjskasse. Jeg kan jo se, at praktikanten ikke synes, at det er håndteret tilfredsstillende. Det er jeg ked af. Men det har været håndteret, lige så snart der blev handlet på det.

Fratrædelsen var frivillig

Manden, der ifølge de syv kilder i Berlingskes artikel har krænket dem, sluttede sin tid i partiet med en frivillig fratrædelsesordning i 2020. Ifølge de syv kilder skete det efter en årrække med flere krænkelser.

Jan Juul Christensen vil ikke sige, om den pågældende mand blev fyret. Han siger blot, at "en frivillig fratrædelse er frivillig".

Var det en fejl, at den pågældende person blev ved med at arbejde i partiet så længe efterfølgende?

- Jamen det er en personalesag. Jeg kan ikke gå ind i den specifikke sag.

- Jeg kan bare sige, at vedkommende er fratrådt, og det skete i efteråret.

Har ikke haft det "fulde billede"

Den seneste sag tydeliggør ifølge partisekretæren, at Socialdemokratiet har et problem med sexisme. Og han kan ikke afvise, at der vil komme flere fremadrettet.

En vending, som Mette Frederiksen ligeledes brugte, da det var Frank Jensen, overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet, der var centrum i en sag om krænkelser.

- Vi er i gang med at prøve at løse problemet, vi er i gang med en masse initiativer, og vi kommer til at udrulle mere. Men vi er et stort parti, så det tager noget tid at få alle til at indse alvoren i det her, siger Jan Juul Christensen.

Partisekretæren fastholder dog, at partiledelsen ikke har haft det "fulde billede", der søndag blev fremlagt i Berlingske.

- Jeg ville ønske, at vi havde fået de oplysninger tidligere.

Det socialdemokratiske ungdomsparti, DSU, har efter Berlingskes afdækning valgt at indlede en sexisme-undersøgelse mod den tidligere ansatte i Socialdemokratiet.