Samfund

Ny undersøgelse viser større problemer med sexchikane end hidtil antaget

En undersøgelse har spurgt ind til konkrete hændelser om sexchikane. Professor mener, at spørgeteknikken giver et mere præcist svar end tidligere.

Flere ansatte har oplevet sexchikane på deres arbejdsplads, end tidligere rapporter har vist.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), skriver Information.

11 procent af 1153 tilfældigt udvalgte danske lønmodtagere på tværs af køn svarer, at de har oplevet konkrete forhold, der kan betegnes som sexchikane.

- Jeg er desværre ikke overrasket over resultatet. Vi har efterhånden i mange år vidst, at der er et meget stort mørketal i forhold til de officielle tal, siger Majbrit Berlau, der er næstformand i FH, til TV 2.

Undersøgelsen afslører ifølge Majbrit Berlau, at der er et akut behov for forandring på det danske arbejdsmarked.

- Vi skal have kigget på og forandret de strukturer, der giver plads til en helt forkert kultur ude på arbejdspladserne, siger FH's næstformand.

Sexchikane

Krænkende handlinger kan forekomme som seksuel chikane.

Krænkende handlinger af seksuel karakter er al form for uønsket seksuel opmærksomhed og kan for eksempel være:

  • Uønskede berøringer
  • Uønskede verbale opfordringer til seksuelt samkvem
  • Sjofle vittigheder og kommentarer
  • Uvedkommende forespørgsler om seksuelle emner
  • Visning af pornografisk materiale.

Listen er ikke udtømmende.

Kilde: Arbejdstilsynet

Anderledes spørgeteknik

De 11 procent er et markant højere tal, end tidligere undersøgelser har vist.

I 2018 svarede 3,6 procent af de adspurgte i en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, at de havde været udsat for seksuel chikane.

Sexchikane er blevet mindre tabubelagt, da flere før i tiden puttede med deres egne historier

Anette Borchorst, professor på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet

Ifølge FH kan stigningen skyldes, at man denne gang har spurgt ind til konkrete hændelser med sexchikane.

I stedet for blot at spørge om en person har oplevet sexchikane, fokuserer undersøgelsen på, om man eksempelvis har oplevet uønsket fysisk kontakt, lumre jokes eller uønskede kommentarer om ens krop og tøj.

- Ved at være meget konkret i spørgeteknikken hjælper man folk til at svare på en måde, der gør, at vi får problemerne frem på bordet, så der er en chance for at handle på det, mener Majbrit Berlau.

Sofie Linde har skabt debat

Anette Borchorst er professor på Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet.

Hun er enig i, at spørgeteknikken i undersøgelser om sexchikane er afgørende for, hvor mange der svarer, at de har følt sig krænket.

Tidligere har nationale analyser spurgt folk i generelle vendinger om sexchikane, men det giver visse udfordringer.

- Dermed lægges der op til, at man selv skal definere, hvad sexchikane er. Det giver mange forskellige svar, for vi har vidt forskellige grænser for uønsket adfærd, siger Anette Borchorst til TV 2.

Folk har vidt forskellige grænser for uønsket adfærd. Video: Maiken Kildegaard

Professoren mener, at den nye undersøgelse giver et mere objektivt og præcist svar om sexchikane end tidligere rapporter, og hun er i lighed med Majbrit Berlau ikke overrasket over undersøgelsens konklusion.

For der er flere forklaringer på, hvorfor sexchikane på arbejdspladsen kan være et større problem, end vi hidtil har troet.

- Sofie Linde har været frontfigur under anden bølge af MeToo herhjemme og dermed skabt større bevidsthed om emnet. Sexchikane er blevet mindre tabubelagt, da flere før i tiden puttede med deres egne historier, mener Anette Borchorst.

Unge mest udsatte

I undersøgelsen bliver der spurgt ind til, hvordan sexchikanen kommer til udtryk, og her viser det sig, at "uønskede seksuelle kommentarer" fylder mest.

Derimod fylder trusler og forespørgsler om seksuelle tjenester samt voldtægt mindst blandt respondenterne.

Undersøgelsen viser også, at flere kvinder end mænd udsættes for sexchikane, og problemerne med sexchikane er størst i hotel- og restaurationsbranchen samt inden for rengøring.

De unge er den mest udsatte gruppe, for hver femte blandt de 18-34-årige svarer, at de har haft uønskede oplevelser med krænkende adfærd.

Klar politik er en mangelvare

Ifølge Majbrit Berlau er der behov for et trygt og sikkert miljø på de danske arbejdspladser.

Derfor bør ledelsen på den enkelte arbejdsplads klart melde ud, hvordan seksuel chikane skal tackles.

- Kun hver sjette i undersøgelsen mener, at der er en klar politik for sexchikane på deres arbejdsplads, konstaterer Majbrit Berlau.

Undersøgelsen afslører desuden, at mange lønmodtagerne er uvidende om, hvor de skal gå hen, hvis de skulle opleve uønsket berøring eller lignende krænkelser.