Samfund

Kronprins Frederik stopper i IOC – og det er på tide, mener ekspert

Den danske kronprins har været medlem af Den Internationale Olympiske Komité i 12 år.

Kronprins Frederik stopper som aktivt medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Det oplyser kongehuset på sin hjemmeside.

Det er helt klart en lettelse for både ham og kongehuset, at han nu træder ud

Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert

Beslutningen træder officielt i kraft ved komitéens årlige generalforsamling, der finder sted i slutningen af juli forud for OL i Tokyo, som begynder 23. juli.

Kronprinsen har været medlem af IOC siden 2009 og blev senest genvalgt for en ny otteårig periode i september 2017. Men han stopper altså halvvejs igennem perioden.

Gik med tanker om at stoppe

Det var oprindeligt hans tanke at trække sig sidste år efter OL i Tokyo, skriver kongehuset. Men da de olympiske lege blev udskudt et år på grund af coronapandemien, vælger han at offentliggøre sin beslutning nu.

Han kalder det et stort privilegie "at være med til at udbrede de olympiske idealer gennem snart 12 år".

- Selvom min tid som aktivt IOC-medlem slutter i Tokyo, vil jeg fortsat bære de olympiske værdier videre i mit fremtidige virke, siger kronprinsen i pressemeddelelsen fra kongehuset.

Selvom kronprins Frederik stopper som aktivt medlem, har han dog overfor IOC givet udtryk for, at han ønsker et passivt medlemskab som æresmedlem af komitéen.

Det er sædvanlig praksis, når mangeårige medlemmer, der har ydet en ekstraordinær indsats, stopper, skriver kongehuset.

En meget klog beslutning

Historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen kalder det en meget klog beslutning at trække sige fra IOC.

- Man kan diskutere, om han nogensinde skulle have været med – det har der været delte meninger om. Men i hvert fald er det en rigtig klog beslutning at trække sig nu og komme ud i tide, siger han til TV 2.

Kronprinsens rolle i IOC har været stærkt kritiseret, fordi han ikke har kunnet undgå at blive blandet ind i politiske diskussioner. Derfor kommer det heller ikke som en overraskelse, at han før eller siden ville trække sig, mener Lars Hovbakke Sørensen. Han peger på to hovedårsager til, at beslutningen kommer netop nu.

Det ville være virkelig kritisk, hvis han skulle sidde i den olympiske komité som dansk konge

Lars Hovbakke Sørensen, kongehusekspert

Den ene er, at det er en god ide at komme ud af komitéen, inden han en dag bliver konge.

- Det ville være virkelig kritisk, hvis han skulle sidde i den olympiske komite som dansk konge, fordi der er tradition for, at kongen overhovedet ikke blander sig i politik. Så det kunne give en masse ballade, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Den anden grund er, at der om under to måneder begynder et OL i Tokyo, der risikerer at blive meget omdiskuteret på grund af coronasituationen.

- Kronprinsen kan meget let blive viklet ind i en masse diskussioner om, hvorvidt man burde have holdt det OL eller ej. Diskussioner, der meget let kan blive forskellige lande imod hinanden, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Både ros og kritik

Hos Danmarks Idrætsforbund (DIF) ærgrer man sig over beslutningen og takker kronprinsen for hans indsats.

- I DIF har vi sat utrolig stor pris på samarbejdet med kronprinsen om udviklingen af både OL og international idræt, og det har skabt stor værdi at have ham så centralt placeret, siger formand for DIF, Niels Nygaard, i en pressemeddelelse.

Hos idrætsforbundet, der er national olympisk komité i Danmark, starter arbejdet nu med at få udpeget en ny dansker til IOC. Danmark har lige nu 2 ud af 94 medlemmer. Ud over kronprinsen er det den tidligere badmintonspiller Poul Erik Høyer.

- I DIF er det en del af vores internationale strategi at få danskere valgt til internationale topposter. Derfor skal vi i gang med et solidt arbejde, hvis vi skal lykkes med at få en ny dansker udpeget til IOC. Dét bliver ikke nemt, men vi vil gøre et helhjertet forsøg, for det er et vigtigt hverv, siger Niels Nygaard.

Kronprinsens engagement i IOC har også høstet ros fra politisk side, og det var således med den daværende statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) opbakning, at kronprins Frederik blev genvalgt til komitéen i 2017.

Til gengæld blev det kritiseret af organisationen Play the Game, der arbejder for demokrati og gennemsigtighed i sport.

- De beslutninger, som IOC træffer, sker under massiv bevågenhed fra verdens stormagter og meget ofte også under indflydelse fra politiske særinteresser, sagde Play the Games internationale chef, Jens Sejer Andersen, dengang til TV 2.

En lettelse for ham og kongehuset

Kronprinsens 12 år i IOC har i det hele taget været præget af kritik, lige fra første gang han meldte sit kandidatur.

I bogen 'Under Bjælken' beskrev han, hvordan perioden op til optagelsen i IOC var "noget af det værste", han havde "oplevet på egen krop", og at han aldrig før havde "været udsat for så hårdt et psykisk pres".

Derfor må det ifølge Lars Hovbakke Sørensen også være en lettelse, at det nu slutter efter 12 år.

- Selvfølgelig har han kunnet markere sine interesser for folkesundhed, idræt, motion og sport ved at være med. Men der har også været rigtig mange ulemper ved at være med, fordi der hele tiden er den her diskussion om, om ikke han bliver for politisk, når han nu er kronprins. Så det er helt klart en lettelse for både ham og kongehuset, at han nu træder ud, siger han.